torstai 12. kesäkuuta 2014

Muumilaakson tarinoita - Tyypitykset







Mikä onkaan parempi tapa aloittaa MBTI-tyypitykset, kuin tyypittämällä perisuomalaiset hahmot Muumilaakson tarinoista! Tästä tulikin huomattavasti haastavampaa kuin alunperin ajattelin. Monissa tapauksissa tyyppi on varsin tulkinnanvarainen ja moniin hahmoihin sopisi useampi eri tyyppi. Kyseenalaistakaa vapaasti. Niin minäkin teen..






Muumipeikko - ENFP - Sankari

Muumipeikkoa voidaan pitää tarinan sankarina ja tähän rooliin valitaan varsinkin nuoremmille suunnatuissa sarjoissa usein ENFP-tyyppi. He ovat uteliaita ja kiinnostuneita kaikesta ja kaikista. Tämän vuoksi he ovat yleensä hyvin suosittuja. Heissä on myös ammo annos herkkyyttä, mikä ilmeneekin Muumipeikossa sarjan mittaan usein.





Muumipappa - ESTJ - Päällikkö

Muumipappa on todellinen isän arkkityyppi. Häneltä löytyy vastaus ja ratkaisu joka pulmaan ja koko Muumilaakso tuntuu pitävän häntä jonkinlaisena moraalisena johtajana. Hän tarvitsee kuitenkin oman rauhansa ja vetäytyykin usein työhuoneeseensa kirjoittamaan muistelmiaan. Hän ei käytännön miehenä kirjoita fiktiota, vaan raudan lujaa asiaa historiallisista tapahtumista.








Muumimamma - ISFJ - Äidin arkkityyppi

Muumimamma on koko perheen tukipilari Muumipapan ohella. Jos ja kun jotain sattuu ja tapahtuu, niin kaikki hakevat automaattisesti Muumimammalta apua ja turvaa. Muumimamma tarjoaa apuaan perinteisin keinoin lukemalla isoäidin kirjasta ohjeet joka vaivaan.








Vilijonkka - ESFJ - Räpätäti

Vilijonkka on ehdottomasti ulospäin suuntautunut. Hän omaa myös vahvan arvomaailman, jota tyrkyttää toisille erittäin voimakkaasti. Jos joku ei hänen arvomaailmaansa vastaa, niin hän pitää heitä auttamattoman tyhminä ja saamattomina.




Niiskuneiti - ISFP - "Prinsessa"

Niiskuneiti on iloinen ja reipas, vaikka välillä hänellä tuntuu olevan jonkunlainen prinsessa-syndrooma. Pääsääntöisesti hän on kiltti, tunteellinen ja herkkä. Hän ei loppujen lopuksi ole kovin ulospäinsuuntautunut ja vaikuttaa elelevän päänsä sisäisessä ideaalimaailmassa.







 Nipsu - ESFP - Ulisija

Nipsu on erittäin ulospäinsuuntautunut ja materialistinen. Hänellä ei ole kovin suurta keskittymiskykyä, eikä hän useinkaan mieti ihan loppuun asti, mitä on tekemässä. Hän myös nauttii seurasta ja hänestä pääsääntöisesti pidetään.









Pikku Myy - ENTP - Kuittailija

Pikku Myy on erittäin itsenäinen ja omapäinen hahmo. Hän vinoilee kaiken aikaa kaikille kaikesta ja juuri tästä vinoilusta hänet tunnistaa parhaiten ENTP:ksi. Myy ei ymmärrä, eikä arvosta ylitunteellisia ja herkkiä tyyppejä, kuten esimerkiksi Nipsua ja usein härnääkin heitä sutjakkailla kommenteillaan.






Nuuskamuikkunen - INFP - Erakkosäveltäjä

Nuuskamuikkunen on erittäin tasapainoinen INFP, joka on oma herransa ja joka viihtyy pitkiäkin aikoja yksikseen vaeltaen ja huuliharppua soitellen. Hän kuitenkin nauttii Muumipeikon seurasta, joka hänen tavoin on kaunosieluista xNFP-tyyppiä. Syksyn tullen kuitenkin huomaa, että Nuuskamuikkusella kasvaa tarve omaan rauhaan.







Haisuli - ESTP - Muumilaakson Gangsteri

Haisuli on todellinen yhden miehen rikollisaalto. Hän tekee kaiken sponttaanisti ja usein lähinnä vain ärsyttääkseen muita, koska se on hauskaa. Haisuli ottaa usein myös riskejä, eikä mieti ihan loppuun asti tekemisiään, jolloin hänelle meinaa käydä hassusti.







Noita - INTJ - Egoistinen maagikko

Noita on tyypillinen INTJ. Hän viihtyy omissa oloissaan loitsimassa loitsujaan. Hän ei pääsääntöisesti pidä ihmisistä, vaikka kunnioittaakin jonkun verran vahvoina pitämiään persoonia, kuten Muumipappaa ja Pikku Myytä.





Niisku - INTP - Hullu keksijä

Niisku on samaa tyyppiä kuin Einstein ja meno on sen mukaista. Hänellä on jatkuvasti joku keksintö kehitteillä, oli kyse sitten ihmeliimasta tai lentoaluksesta. Hän viihtyy omassa rauhassaan keksintöjensä parissa.







Hemuli - ISTJ - Käytännön mies

Hemuli on käytännöllisen miehen arkkityyppi, jolla on käytännölliset harrastukset. Aluksi hän keräsi kaikki maailman postimerkit, jonka jälkeen hän alkoi keräämään kukkasia. Hän torjui Nuuskamuikkusen ehdotuksen kerätä koriste-esineitä, koska se ei ole tarpeeksi "tieteellistä". Hemuli myös asuu tasaisen harmaassa talossa ja menettää yöunensa, kun Pikku Myy ja kumppanit maalaavat talon turhan värikkääksi.

9 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Käytät Kierseyläistä lähestymistapaa

    Laitan funktionaalisen tyypitykseni muiden vertailtavaksi. Tämä perustuu systemaattisempaan sosioniikkaaan.

    Muumimamma: ESFJ - ESFj, ESE
    Ylitsepursuavaa tunnetta, jonka luova osuus on kodinhoidossa: FeSi
    Vilijonkka: ESTJ - ESTj, LSE
    Järjestystä ja managerisointua vailla vertaa kohti ympäröivää järjestystä: TeSi.
    Niiskuneiti : ISFJ - ISFp, SEI
    Yksinkertaista. Sisäänpäin suuntautunut aistillisuus ja tunteellisuus ulospäin luo herkän kuvan: SiFe. ENTp:n suosikkityyppi. <3 Muumit eivät pahemin painota Ti-funktion monimuotoisuutta. Se on jotain outoa, johon Fi-ego Jansson ei päässyt käsiksi. Emme näe esimerkiksi Niiskuneidin pikkuisen outoa piilevää huumorintajua ja Niisku esitetään myös huumorintajuttomana henkilönä. ENTp saa ISFJ:n helposti lumottua kuin toisesta maailmasta tulevilla hauskoilla kommenteillaan.
    Pikku Myy:????
    Miten olisi ESTj? Itse olen tavannut tuollaisia kuittailijoita usein. Hän ei yritä herätellä ihmisissä uusia ajatuksia. Ei ole haltioitunut maailman toiminnasta tai mistään tiedettä muistuttavasta. Kun ei kykene manageroimaan ja organisoidaan, jää jäljelle kuittailu. Melko selkeä Te-ego mielestäni.

    Niisku: ENTP - ENTp, ILE.
    Monimutkaisia juttuja, laaajat kiinnostuksen kohteet. Ei tyydy pyörittelemään teorioita vaan päässään, kirjoissa ja paperilla vrt Jung ja kasa matemaatikkoja. Viittaa demonstratiiviseen Te-funktioon.
    Ne-Ti-Se-Fi-Si-Fe-Ni-Te on mielestäni paras järjestys [perus(vahva)-luova(v)-rooli(heikko)-haavoittuva(h)-ehdottava(h)-piiloagenda(h)-välttelevä(v)-demonstroiva(v)]. Vertaa vastapariin Niiskuneiti: Ne-funktio luo mukavuuden funktiolle Si, hän saa suosita ulkoupuolelta (Fe) ja tarvitsee apua normaaliin elämän tarpeiden tyydytyksessä (Si). Hänellä ei ole oikein kunnollisia ihmissuhteita (Fi), eikä hän oikein osaa ottaa valtaa käsiinsä (Se). Lisäksi hän ei välitä pahemmin luoda stragediaa (Ni), mutta demonstroi osaamistaan (Te).

    Näemme Muumipeikon ja Muumipapan lopulta funktionaalisesta näkökulmasta ehjempänä kokonaisuutena. Muumipeikko ja Niiskuneiti hankaavat toisiaan vastaan Fe-Ti ja Te-Fi arvojen eroissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilijonkka on eräs selvimmistä fiktionaalisista ESFJ:istä, jonka voi löytää. ESTJ:t eivät ryöpsäyttele ja näytä tunteitaan ulospäin samalla tavalla, kuin Vilijonkka tekee. Ilmiselvä Fe-dominantti tyyppi.

      Mitä Muumimammaan tulee, niin tämä ei selvästikään ole Fe-dominantti luonne, kuten Vilijonkka. Muumimamma ei myöskään yritä tyrkyttää omaa arvomaailmaansa kaikille, kuten Vilijonkka tekee. Jos Muumimamma olisi ESFJ, niin tämä komentaisi koko taloa, kuin mikäkin pirttihirmu.

      Niiskuneiti oli hankala tyypitettävä ja olen valmis myöntämään, että hän tosiaan voisi olla ISFJ. Sitä en kuitenkaan allekirjoita, että ISFJ olisi ENTP:n suosikkityyppi. ISFJ on ENTP:lle liian arkinen ja jalat maassa olevaa tyyppiä. ENTP pitää muista intuitiivisista tyypeistä enemmän, kuin mistään S:stä ja VARSINKAAN SJ:stä.

      Pikku Myy ESTJ? Myönnän, että Pikku Myykin oli varsin hankala tyypitettävä. En kuitenkaan usko tämän olevan ESTJ. Kuten itse mainitsitkin, niin Pikku Myyllä ei ole selvästikään mitään halua organisoida tai manageroida yhtään mitään. Pikku Myy on myös selvästi Fe-tyyppiä (tunteet näkyvät selvästi päällepäin), joten siitäkään syystä ESTJ ei missään tapauksessa käy. Painin itse Pikku Myyn kohdalla tyypittäisikö tämän ENTP:ksi vai ESTP:ksi. ESTP sopisi siinä mielessä, että Se-dominanttisuus istuisi Myylle, kuin nenä päähän. Onhan hän varsin ruumiillinen ja jatkuvasti ryntäilemässä joka paikkaan. Päädyin lopulta kuitenkin ENTP:hen, koska katsoin Pikku Myyn toilailujen johtuvan Ne-höyryistä, joiden seurauksena Myy hakee jatkuvasti uusia kokemuksia. Myönnän, että Myy ei ole kovin tieteisiin taipuvainen, mutta täytyy ottaa huomioon, että kyseessä on lasten ohjelma ja että ei jokainen ENTP ole muutenkaan joku tiedemies varsinkaan lapsena. Myyn kuittailut ovat lasten ohjelman tasoon suhteutettuna varsin älykkäitä ja oivaltavia.

      Niiskukaan ei minusta sovi ENTP:n kuvaukseen. Olet kyllä oikeassa siinä, että ENTP toteuttaa useammin teorioitaan ja suunnitelmiaan käytännössä, kuin INTP. Hän ei kuitenkaan käyttäydy, kuten ENTP käyttäytyisi. ENTP:t ovat paljon ryöpsähtelevempiä ja ulospäinsuuntautuneempia persoonia, kuin Niisku on. Niisku istuu kaiket päivät kotonaan raapustellen keksintöjään ja suuttuu, jos Niiskuneiti häiritsee. Jos ENTP pakotettaisiin tekemään samaa pidemmän aikaa, niin tämä pimahtaisi.

      Poista
    2. Ajattelen Muumumammaa ESFJ:n Si-alatyyppinä. MBTI:ssä mahdollinen ISFJ, mutta en funktionaalisesti. ISFJ:n hänestä erottaa mm se, että hän ei ole hedonisti tai hassu vaan rationaalisesti suuntautunut.

      Niiskuneiti on selkeä SiFe. Aistit sisään, tunteet ulos. Selkeästi irrationaalinen.

      ISFP FiSe... on myrkkyä minulle: kylmän oloinen ihminen, joka kuuntelee, mutta painostaa moraalillaan muita eteenpäin. Vastaavasti ESFP:kin herättää pieniä vilunväreitä minussa.


      Korjaan Vilijonkan tyypin:
      Vilijonkka ryöpsäyttelee omia moraaliarvojaan. Selkeä Fi-arvostus. Rationaalinen henkilö, jonka vuoksi ehdotan typpiä ISFP. Hän on mitä ilmeinen Se-ego, joka ei arvosta uusia näkemyksiä. Ne on hänen haavoittuva funktionsa.

      Fe-ego yrittää aivan toisia konsteja, kuten syyllstämistä. Fe:n tunnistaa pehmeästä tyylistä, naurattiamisesta ja vastaavista. Vilijonkka on kova kuin kivi.


      Pikku Myy vaikkuttaa ekstrovertilta ja rationaaliselta, ei suinkaan irrationaaliselta ENTP:ltä. Arvostaa Ne-funktiota, mutta ei osaa käyttää sitä kunnolla.

      Itse sanoin käyttäväni sosioniikkaa. MBTi:ssä funktiot ovat lopulta vitsi, joita ei ole määritetty selkeällä tavalla. Lisäksi ekstroversio on täysin funktionaalinen käsite, jossa erakko tuppisuu voi olla ekstrovertti.

      Tuolta löytyy hyviä esimerkkejä:
      https://www.youtube.com/channel/UCDZsJ4kXHJqX9n_0cKuf9JQ

      Poista
    3. FiSe ei todellakaan ole sosioniikassa se suloinen hippi, vaan moraaliarvojen vahti #1. 1. luokan opettajani oli muuten FiSe, ilmankos olin epäsuosiossa.

      Pidän Keirseyä rehellisesti sanottuna epäonnistuneena ja MBTI:tä kaupallistettuna helppona tuotteena.

      Sosinoniikka on sentään ENTp:n formalisoima rakennelma, joka tukee mielestäni paremmin Jungin tyyppejä. :)

      Poista
  3. Pidän Niiskun INTP-tyypistä toki mahdollisena.

    VastaaPoista
  4. Muumeissa näkyy mm. Janssonin selkeä delta kvadranttiin kuuluminen. Luultavasti FiNe. eli rakentaa ideaalisen ja pehmeän maalman.
    Alfa: OK, tyyppejä mielenkiintoisia, mutta eivät ole ns. rakentavia [SFJ-NTP]
    Beta: Rikollisia. Tuhmia. [STP-NFJ]
    Gamma: Höpsöjä tiukkapipoja tai valittajia. [SFP-NTJ]
    Delta: Idylli on rakennettu täysin tämän ympärille [STJ-NFP]

    VastaaPoista
  5. Muumipappa on ENTJ ei ESTJ

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heeh ~

      Kävin miettimään tuota ja allekirjottaisin tuon täysin, jos kyse olisi sarjakuvien Muumipapasta, joka on täysin suuruuden hullu.

      90-luvun animaation Muumipappa on enemmän jalat maassa ja perinteitä seuraavaa ESTJ-tyyppiä. Pitää huolta perheestään, tietää Si:n kanssa mikä on perinteinen ja oikea tapa tehdä asiat ja mehustelee menneisyyden tapahtumia muistelmissaan. ENTJ tähystäisi todennäköisemmin eteenpäin tulevaisuuteen ja ottaisi isompaa roolia koko Muumilaakson mittakaavassa.(ei toki välttämättä, mutta sopisi paremmin ENTJ:n narratiiviin)

      Poista