lauantai 14. kesäkuuta 2014

ISFJ - TukijaSi - Sisäänpäinkääntynyt tosiasiallisuus 
ISFJ:n ensimmäinen funktio on sisäänpäinkääntynyt tosiasiallisuus. Tämä tekee heistä erittäin vakaita, käytännöllisiä ja perinteitä kunnioittavia yksilöitä. "Näin se on ennenkin tehty" voi kuulla hänen usein sanovan. Heillä onkin päässään isot määrät tietoa siitä, miten eri asiat tulee hoitaa. Sen vuoksi he ovat erinomaisia hoitamaan arjen asioita ja huolehtimaan talouksista. Voisi sanoa, että he ovat eräänlaisia yhteiskunnan malliyksiköitä, jotka pitävät nykyistä järjestelmää pystyssä ja rattaita pyörimässä. Heille järjestys on kaikki kaikessa ja heillä on jalat tukevasti maassa. Tämä tekee heistä erittäin kyvykkäistä kaikissa tarkkuutta ja järjestelmällisyyttä vaativissa töissä ja ammateissa. ISFJ ottaa tehtävänsä vakavasti ja hänelle on kunnia-asia hoitaa ne jämptisti loppuun. Hänen tunnollisuutensa usein ihan paistaa päälle päin. Tunnollisina ihmisinä he eivät voi ymmärtää kaikenlaisia vapaamatkustajia, jotka lusmuilevat eivätkä hoida tehtäviään kunnialla. Tälläisissä tilanteissa ISFJ ottaa lusmuiluin suorastaan henkilökohtaisena loukkauksena.

Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
Toisena funktiona ISFJ:llä on ulospäinsuuntautunut tunteellisuus. Se tekee ISFJ:stä ilmeikkäitä ja usein heidän naamasta näkeekin, mitä mieltä he ovat jostakin asiasta. Tämän funktion vuoksi he myös mielellään auttavat ja tukevat muita ihmisiä. Tällä on myös varjopuolensa, sillä ISFJ:t ovat usein varsin ylisuojelevia eivätkä välttämättä osaa antaa tilaa toiselle ihmiselle. Tämä saattaa ärsyttää varsinkin itsenäisempiä tyyppejä. Tunteellisina ihmisinä he ovat erittäin herkkiä konflikteille ja heille onkin erityisen tärkeää, että kaikilla olisi kiva olla. He ovat erittäin hyviä myös lukemaan ihmisten tunnetiloja ja emotionaalisella tasolla he ymmärtävätkin yleensä muita ihmisiä. ISFJ:llä saattaa olla taipumusta ujouteen, eivätkä he usein uskalla näyttää tunteitaan. Tämä funktio tekee ISFJ:stä erittäin uskollisen ihmistyypin, joka ei jätä toista pulaan niin kauan kuin jotain on tehtävissä. ISFJ:llä voi joskus olla hankaluuksia sanoa ei ja he saattavat ylikuormittaa itseään liiallisella muiden auttamisella.

Ti - Sisäänpäinsuuntautunut ajattelu
Kolmantena funktiona ISFJ:llä on sisäänpäinsuuntautunut ajattelu. Se tarkoittaa, että ISFJ:t tarvitsevat omaa rauhaa sulatellakseen informaatiota ja miettiäkseen asioita. Tämä funktio tukee entisestään heidän tosiasiallisuus-funktiotaan. Nämä kaksi funktiota saattavatkin auttaa ISFJ:tä saavuttamaan akateemisesti korkeitakin oppiarvoja. Nykyinen koulujärjestelmä onkin kuin luotu ISFJ:lle, sillä heillä on erinomainen muisti, sekä kyky oppia olemassa olevat järjestelmät suhteellisen vaivattomasti. He haluavat vastata järjestelmän odotuksiin ja sen vuoksi heidän motivaatio opiskeluun onkin yleensä suhteellisen korkealla. ISFJ:llä voi olla kuitenkin hankaluuksia kaikenlaisissa tilanteissa, jossa pitäisi ilmaista omia ajatuksiaan jollain tavalla ulospäin. He saattavat esimerkiksi kokea esiintymistilanteet erittäin stressaaviksi, eivätkä he ole yleensä kovin hanakoita kehumaan itseään, vaikka aihetta siihen olisikin.

Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio
Neljäs ja heikoin funktio ISFJ:llä on ulospäinsuuntautunut intuitio. Se värittää ISFJ:ien elämää jonkin verran ja se saakin heidät usein kiinnostumaan kirjallisuudesta, musiikista ja elokuvista. Intuition heikkous aiheuttaa kuitenkin sen, että ISFJ:t eivät ole kovin hyviä omaksumaan uudistuksia ja usein he pitävätkin mielummin kiinni perinteistä. ISFJ:lle vakaus on kaikki kaikessa ja muutokset saattavat helposti stressata heitä. Tämän vuoksi kaikenlaiset ammatit, joissa tarvitaan joustavuutta ja kykyä katsoa pitkälle tulevaisuuteen voidaan lähes poikkeuksetta sulkea pois. ISFJ:t ovat erittäin käytännönläheisiä ihmisiä eivätkä he jaksa miettiä teoreettiempia asioita, jos niillä ei ole mitään merkitystä käytännössä. Yllättävää kyllä ISFJ:llä saattaa kuitenkin olla intuitiivisempia ystäviä, vaikka heillä saattaakin olla vaikeuksia ymmärtää toisiaan S/N-railon vuoksi.VINKKI
ISFJ:n olisi hyvä oppia antamaan tilaa muille, oppia sanomaan ei ja olemaan joustavampi muutoksia kohtaan.


Fiktionaalisia ISFJ:iä: Dr. Watson (Sherlock Holmes), Lumikki (Lumikki ja Seitsemän kääpiötä), Alfred (Batman), Marge Simpson (Simpsons), Sam (Taru Sormusten Herrasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti