sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

ESFP - Intoilija


Se - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
ESFP:n ensimmäinen funktio on ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus. Se tekee heistä erittäin iloisia ja avoimia ihmisiä. He elävät sponttaanisti hetkessä murehtimatta tulevaisuutta tai menneisyyttä nauttien elämästä täysin siemauksin. Heidän sädehtivän positiivisuutensa ja elämänilonsa vuoksi he ovatkin yleensä erittäin pidettyjä ihmisiä ja ovat tämän vuoksi usein huomion keskipisteenä. Vahva tosiasiallisuus tekee heistä erittäin käytännönläheisiä ja he nauttivatkin yksinkertaisemmista asioista. Filosofiset ja teoreettiset keskustelut ovat heille suorastaan myrkkyä. ESFP:t pysyvätkin kaukana N-tyyppien keskusteluista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ESFP:t olisivat hiljaisia. Päinvastoin! ESFP:t ovat erittäin kovia puhumaan, eikä heidän seurassaan tule hiljaista hetkeä, joka tekee heistä hyviä seuraihmisiä. ESFP keksii kyllä useimmiten puheenaiheen, josta lähes kaikki ihmiset pystyvät kiinnostumaan.

Fi - Sisäänpäinsuuntautunut tunteellisuus
Toiseksi vahvin funktio ESFP:llä on sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus. Tämä funktio tekee ESFP:stä hyvän lukemaan toisten ihmisten tunnetiloja. Myös he itse ovat hyvin tunteellisia ja herkkiä. ESFP:t vihaavat kaikenlaisia konflikteja ja mielummin välttävät niitä viimeiseen asti. He eivät missään tapauksessa haluaisi loukata tai pahoittaa kenenkään mieltä, koska herkkinä ihmisinä he tuntevat välitöntä sympatiaa toisia kohtaan. Heille onkin erityisen tärkeää, että kaikilla olisi kivaa ja he ovat hyviä myös toteuttamaan tämän. Tämän kaiken vuoksi ESFP:n ihmissuhdetaidot ovat vertaansa vailla. Kaikenlaiset konfliktit ja eripura häviävätkin kuin itsestään jo pelkästä ESFP:n läsnäolosta. ESFP:t ovat usein myös erittäin taiteellisia ja muotitietoisia, joka näkyykin heidän pukeutumisessaan ja sisustuksessaan.

Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio on ulospäinsuuntautunut ajattelu. Tämän funktion heikkous näkyy siinä, että ESFP:t eivät ole varsinaisia teoriaihmisiä. Heidän keskittymiskykynsä joutuu välittömästi koetukselle, jos pitäisi istua alas ja miettiä hetken aikaa ihan mitä tahansa. Tälläisissä tilanteissa he turvautuvat usein lähes välittömästi toisiin ihmisiin, jotka usein auttavatkin heitä mielellään. Koulu on heistä yleensä ajanhukkaa. Tästä syystä akateeminen ura ei ole ESFP-tyypille kovin yleinen. ESFP:t ovat myös huonoja organisoimaan ja suunnittelemaan asioita, jonka vuoksi heitä ei näy usein johtoasemissa häröilemässä. ESFP:llä ei kuitenkaan ole vaikeuksia saada omaa ääntään kuuluville ja ihmiset kuuntelevat heitä.

Ni - Sisäänpäinsuuntautunut intuitio
Heikoin funktio on sisäänpäinkääntynyt intuitio..ESFP:t ovat avoimia kaikenlaiselle muutokselle ja usein he innostuvat helposti kaikista uusista asioista. ESFP:t eivät kuitenkaan itse ole yleensä mukana luomassa uutta. Koska ESFP:t elävät sponttaanisti "tässä ja nyt" he eivät useinkaan pysähdy miettimään omaa elämäänsa tai tulevaisuuttaan. Tästä voi seurata ongelmia, jos he ajautuvat väärään suuntaan. Heillä ei ole yleensä kovin vahvaa otetta intuitioonsa, eivätkä he pysty yhdistelemään abstraktisti asioita samalla tavalla kuin intuitiossa vahvemmat tyypit. ESFP:n luovuus ja kekseliäisyys saattaa kuitenkin joskus yllättää jopa nopeaälyisimmän tyypin, sillä ESFP:t saattavat olla joskus harvinaisen tarkkanäköisiä. ESFP:t myös inhoavat kaikenlaisia rajoittavia sääntöjä ja perinteitä.VINKKI
Pysähdy välillä miettimään mitä haluat tehdä ja minne olet menossa.


Fiktionaalisia ESFP:itä: Baloo (Disney, Viidakkokirja), Peter Pan (Disney, Peter Pan), Homer Simpson(The Simpsons) ja Aasi (Shrek)
ESFP – Historian Virrassa – Pietari Suuri

I have conquered an empire, but I have not been able to conquer myself


ESFP:t ovat intoilijoita nykypäivänä ja historiassa. He innostuvat uusista käytännön asioista, ovat seurallisia, ihmisrakkaita, seikkailunhaluisia ja spontaaneja. Myöskään perinteiden kahleet eivät heitä useimmiten pidättele.

Nykypäivänä ESFP-tyyppiä löytyy varsinkin asiakaspalvelutehtävissä, joissa pääsee olemaan muiden ihmisten kanssa tekemisissä. Heitä löytyy runsaasti myös kaikenlaisten esiintyjien joukosta, olivat he sitten näyttelijöitä tai artisteja. Historian virrassa heitä löytyy yllättävän paljon myös hallitsijoiden roolista.

If people knew ho hard I worked to get my mastery,
it wouldn't seem so wonderful at all


ESFP:tä ei löydy pahemmin kirjojen ja teorioiden parista pohtimasta päätään rikki. He viihtyvät mieluummin asioiden parista, joissa pääsee suoraan työskentelemään käsin tai ihmisten kanssa. Hyvänä esimerkkinä lienee Michelangelo, joka arvosti suoraa kaartelematonta kivien työstämisen jaloa taitoa ja hän jätti suosiolla ”intellektuellisen pelleilyn” sellaisille haahuilijoille kuin Leonardo Da Vinci.

Historian ESFP:t ovat usein varsin pidettyjä vilpittömän ja energisen ulosantinsa vuoksi. Jopa sellaisia henkilöitä pidettiin mukavina heppuina, joita äkkiseltään ei voisi kuvitella kovin pidetyiksi. Esimerkiksi MBTI-funktioiden arkkitehti Carl Jung sanoi ettei voinut olla pitämättä Italian diktaattori Mussolinista tämän energisyyden, joustavuuden, lämpimän ihmismäisyytensä vuoksi. 

Pietari Suuri(1682-1725)

Destiny may ride with us today, but there is no reason for it to interfere with lunch


Pietari Suuri sopii esimerkiksi ESFP:stä erinomaisen hyvin, sillä oli käytännönläheinen, spontaani, vauhdikas, ihmisystävällinen ja seikkailunhaluinen tyyppi, jota ajoi uudistusmielisyys. Pieteri Suuri tunnetaankin parhaiten siitä, miten hän uudisti Venäjän, joka oli jäänyt pahasti jälkeen muista Euroopan mahtivaltioista. Tätä tehdessään häntä eivät paljonkaan perinteiset konventiot pidätelleet, vaan hän touhusi menemään kuin pyörremyrsky. Häntä pidettiin yleisesti iloisena ja energisenä persoonana, jonka vitsit olivat rivoja. Pietari Suuri myös ryyppäsi usein menemään ja pakotti seuralaisensakin tekemään samoin. Tätä tehdessään hän luultavasti pystyi juomaan suurimman osan ihmisiä, sillä hän oli aikalaisiinsa verrattuna aikamoinen korsto, yli kaksimetrinen.

Pietari ei lähestynyt ongelmia teoreettisesti, kuten N-tyypin edustajat olisivat tehneet, vaan hän toimi vahvasti käytännön kautta. Halutessaan uudistaa Venäjän laivastoa hän lähti itse seikkailemaan Alankomaihin ja Englantiin. Näissä maissa hän itsekin työskenteli jonkin aikaa veistämöillä puusepän hommissa ja tinttasi kaljaa yhdessä työmiesten kanssa. Pietari Suuri olikin varsin tunnettu siitä, että hän oli taitava käsistään ja hallitsi kuuleman mukaan kahdenkymmenen käsityöläisen ammatin salat aineenkin pintapuolisesti. Näihin ammatteihin sisältyi mm. puuseppä, seppä, hammaslääkäri ja parturi. Käytännön miehenä Pietari Suuri oli myös tunnettu siitä, että hän ei kovin hyvin viihtynyt aristokraattisemmissa vaatteissa, vaan heitti ne aina tilaisuuden tullen mäkeen ja pukeutui väljempiin vaatteisiin, joissa oli mukavampi liikkua.


It is my great desire to reform my subjects, and yet I am ashamed to confess
that I am unable to reform myself


Pietari Suuri onnistui todellakin uudistamaan Venäjän. Hänen aikanaan uudistettiin laivasto, armeija, koulutus, valtion hallinto, kirkko, muoti ja kulttuuri. Pietari ei pahemmin perustanut uskonnoista, vaan ajatteli sitä turhaksi hapatukseksi ja kielsi alle 30-vuotiaita miehiä ryhtymästä munkeiksi ja alle 50-vuotiaita naisia ryhtymästä nunniksi. Lisäksi munkkien oli käytävä viljelemään maata, opettelemaan käsitöitä ja avaamaan kouluja ja sairaaloita. Käytännönläheisenä ESFP:nä hänen mielestään kädet olivat ilmeisesi paremmassa käytössä, kun ne eivät olleet ristissä, vaan tekemässä jotain hyödyllistä käytännössä.

Intoileva ESFP tulee todennäköisesti monesti huomaamaan, että muut ihmiset eivät välttämättä ole aivan yhtä innostuneista uusista asioista, kuin he itse ovat ja joutuvat kohtaamaan paljon vastarintaa. Näin kävi Pietari Suurellekin ja hän joutui antamaan kapinoiville ihmisille oikein kunnon kurituksia. Venäjällä syttyi sisällissota, joka kuitenkin kukistettiin. Yli 1200 kapinallista teloitettiin ja ruumiit laitettiin Pietari Suuren käskystä näytille varoituksena muille.

Kaiken kaikkiaan ei voida kuitenkaan kieltää etteikö Pietari Suuri olisi ollut eräs Venäjän historian menestyksekkäimmistä hallitsijoista, jonka ansiosta Venäjä siirtyi takaisin maailmankartalle. Hänen esimerkkiään sopiikin monen intomielisen ja käytännönläheisen ESFP:n seurata. Eli etsi asia, joka sinua kiinnostaa, tutustu asiaan niin käytännössä kuin mahdollista, käy tekemään käyttäen innostuksen voimaa hyväksesi ja runno väkisin läpi.
Yritä kuitenkin hetkeksi pysähtyä miettimään, onko touhussa mitään järkeä, jos vain mahdollista. Pietari Suurikin olisi päässyt huomattavasti vähemmällä, jos olisi antanut myöten vähemmän tärkeissä asioissa, kuten esimerkiksi ”Partaverossa”, jossa kaikilta parrakkailta perittiin veroa, joka täytyi maksaa tai naama kynittiin puhtaaksi karvoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti