sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

ESFP - Intoilija


Se - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
ESFP:n ensimmäinen funktio on ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus. Se tekee heistä erittäin iloisia ja avoimia ihmisiä. He elävät sponttaanisti hetkessä murehtimatta tulevaisuutta tai menneisyyttä nauttien elämästä täysin siemauksin. Heidän sädehtivän positiivisuutensa ja elämänilonsa vuoksi he ovatkin yleensä erittäin pidettyjä ihmisiä ja ovat tämän vuoksi usein huomion keskipisteenä. Vahva tosiasiallisuus tekee heistä erittäin käytännönläheisiä ja he nauttivatkin yksinkertaisemmista asioista. Filosofiset ja teoreettiset keskustelut ovat heille suorastaan myrkkyä. ESFP:t pysyvätkin kaukana N-tyyppien keskusteluista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ESFP:t olisivat hiljaisia. Päinvastoin! ESFP:t ovat erittäin kovia puhumaan, eikä heidän seurassaan tule hiljaista hetkeä, joka tekee heistä hyviä seuraihmisiä. ESFP keksii kyllä useimmiten puheenaiheen, josta lähes kaikki ihmiset pystyvät kiinnostumaan.

Fi - Sisäänpäinsuuntautunut tunteellisuus
Toiseksi vahvin funktio ESFP:llä on sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus. Tämä funktio tekee ESFP:stä hyvän lukemaan toisten ihmisten tunnetiloja. Myös he itse ovat hyvin tunteellisia ja herkkiä. ESFP:t vihaavat kaikenlaisia konflikteja ja mielummin välttävät niitä viimeiseen asti. He eivät missään tapauksessa haluaisi loukata tai pahoittaa kenenkään mieltä, koska herkkinä ihmisinä he tuntevat välitöntä sympatiaa toisia kohtaan. Heille onkin erityisen tärkeää, että kaikilla olisi kivaa ja he ovat hyviä myös toteuttamaan tämän. Tämän kaiken vuoksi ESFP:n ihmissuhdetaidot ovat vertaansa vailla. Kaikenlaiset konfliktit ja eripura häviävätkin kuin itsestään jo pelkästä ESFP:n läsnäolosta. ESFP:t ovat usein myös erittäin taiteellisia ja muotitietoisia, joka näkyykin heidän pukeutumisessaan ja sisustuksessaan.

Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio on ulospäinsuuntautunut ajattelu. Tämän funktion heikkous näkyy siinä, että ESFP:t eivät ole varsinaisia teoriaihmisiä. Heidän keskittymiskykynsä joutuu välittömästi koetukselle, jos pitäisi istua alas ja miettiä hetken aikaa ihan mitä tahansa. Tälläisissä tilanteissa he turvautuvat usein lähes välittömästi toisiin ihmisiin, jotka usein auttavatkin heitä mielellään. Koulu on heistä yleensä ajanhukkaa. Tästä syystä akateeminen ura ei ole ESFP-tyypille kovin yleinen. ESFP:t ovat myös huonoja organisoimaan ja suunnittelemaan asioita, jonka vuoksi heitä ei näy usein johtoasemissa häröilemässä. ESFP:llä ei kuitenkaan ole vaikeuksia saada omaa ääntään kuuluville ja ihmiset kuuntelevat heitä.

Ni - Sisäänpäinsuuntautunut intuitio
Heikoin funktio on sisäänpäinkääntynyt intuitio..ESFP:t ovat avoimia kaikenlaiselle muutokselle ja usein he innostuvat helposti kaikista uusista asioista. ESFP:t eivät kuitenkaan itse ole yleensä mukana luomassa uutta. Koska ESFP:t elävät sponttaanisti "tässä ja nyt" he eivät useinkaan pysähdy miettimään omaa elämäänsa tai tulevaisuuttaan. Tästä voi seurata ongelmia, jos he ajautuvat väärään suuntaan. Heillä ei ole yleensä kovin vahvaa otetta intuitioonsa, eivätkä he pysty yhdistelemään abstraktisti asioita samalla tavalla kuin intuitiossa vahvemmat tyypit. ESFP:n luovuus ja kekseliäisyys saattaa kuitenkin joskus yllättää jopa nopeaälyisimmän tyypin, sillä ESFP:t saattavat olla joskus harvinaisen tarkkanäköisiä. ESFP:t myös inhoavat kaikenlaisia rajoittavia sääntöjä ja perinteitä.VINKKI
Pysähdy välillä miettimään mitä haluat tehdä ja minne olet menossa.


Fiktionaalisia ESFP:itä: Baloo (Disney, Viidakkokirja), Peter Pan (Disney, Peter Pan), Homer Simpson(The Simpsons) ja Aasi (Shrek)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti