sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

ENFP - InnostajaNe - Ulospäinsuuntautunut intuitio
ENFP:n ensimmäinen ja vahvin funktio on ulospäinsuuntautunut intuitio. Tämä tekee ENFP:stä vilkkaan ja innostuneen ihmisen, jonka ajatukset sinkoilevat taukoamatta sinne tänne kuin pomppupallot. ENFP:llä voikin tämän vuoksi olla hiukan vaikeuksia keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja ulkopuolisen silmin he saattavat vaikuttaa jopa kaoottisilta. Intuitio tekee heistä erittäin idearikkaita ihmisiä, joilla riittää kiinnostusta lähes kaikkeen. Heillä onkin usein erittäin laaja-alainen tietämys ja osaaminen mitä erilaisemmista aihealueista. ENFP:n innostuminen asioista on tarttuvaa ja tästä he ovat myös saaneet liikanimensä, joka on innostaja. Innostuvan luonteensa vuoksi ENFP saattaa myös vaihtaa uraa elämänsä aikana useampaan otteeseen hänen kiinnostuttua jostain uudesta ja mielenkiintoisemmasta. ENFP:llä onkin onneksi erinomainen kyky omaksua uutta tietoa ja heitä saattaa löytyä yllättävän korkealta akateemisesta ympäristöstä, jos heillä riittää tarpeeksi kiinnostusta aiheeseen.


Fi - Sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus
Toisena funktiona löytyy sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus, minkä tehtävänä on tukea ulospäinsuuntautunutta intuitiota. Tämä funktio tekee ENFP:stä ennen kaikkea tunneihmisen, jonka kiinnostus on asioiden sijasta ihmisissä. Heillä on erinomainen kyky ymmärtää muiden tunteita ja he ovat loistavia ihmistuntijoita. Tämän ja lämpimän iloisen persoonansa vuoksi ENFP:t ovat erittäin pidettyjä ihmisiä. He onnistuvat usein saamaan myös syrjään vetäytyvämmät ihmiset ulos kuorestaan ja nauttimaan avoimemmin ENFP:n seurasta. Vaikka ulospäinsuuntautunut intuitio tekee ENFP:istä usein varsin kaoottisen ja päämärättömän tuntuisia ihmisiä, niin heidän moraalinen vakaumuksena on varsin vankalla pohjalla. Tämän funktion vuoksi ENFP:t tarvitsevat ajoittain aikaa olla yksinään, jolloin he saavat sulateltua tuntemuksiaan parempaan järjestykseen ja sovitellakseen ne sisäiseen moraalikoodistoonsa.

Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio ENFP:llä on ulospäinsuuntautunut ajattelu. Tämä funktio lisää entisestään ENFP:n ulospäinsuuntautuneisuutta ja avoimuutta. ENFP:t ovat usein loistavia ja innostavia puhujia oli puhe sitten syvällisemmistä keskusteluista tai kevyemmästä small talkista. Ajattelun heikkous näkyy ennen kaikkea siinä, että ENFP:t kunniottavat tunteita huomattavasti enemmän, kuin logiikkaa ja rationaalisuutta. ENFP:iden inspiroivan olemuksen vuoksi he saattavat päätyä johtoasemaan, mutta tästä ENFP:t eivät välttämättä pidä. He eivät yksinkertaisesti halua johtaa muita ihmisiä ja saattavat stressaantua paljon, jos päätyvät tälläiseen asemaan. He ovat niin kilttejä ja pörröisiä, että heillä ei välttämättä ole tarpeeksi jämäkkyyttä, jota johtoasemassa voidaan tarvita. ENFP:llä on kuitenkin paljon potentiaalia johtajana ja tässä asemassa he ovat usein rakastetumpia, kuin mitkään muut johtajatyypit.


Si - Sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus
ENFP:n heikoin funktio on sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus. Tämän funktion heikkouden vuoksi ENFP:llä voi olla todellisia ongelmia käytännön ja kädentaidoissa. ENFP:n huomio on ennen kaikkea ideamaailmassa, moraalissa ja tunteissa. Tämän funktion heikkouden vuoksi ENFP:t suorastaan inhoavat kaikenlaisia sääntöjä ja traditioita, jotka rajoittavat heidän ajatteluaan ja toimintaansa. He seuraavat mielummin päänsä sisäistä moraalikoodistoa ja antavat piut paut kaikista muista säännöistä. Heillä saattaa olla myös ongelmia asioissa, jotka vaativat paljon keskittymiskykyä ja tarkkuutta. ENFP:t kyllästyvät helposti rutiineihin ja pikkuasioilla näprääminen turhauttaa heidät nopeasti.


VINKKI
"Your focus needs more focus"

Fiktionaalisia ENFP:itä: Patch Adams (Patch Adams), Tähkäpää (Kaksin karkuteillä), Harley Quinn (Batman), Sailor Moon (Sailor Moon) ja  Aladdin (Disney Aladdin)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti