maanantai 16. kesäkuuta 2014

ISTJ - Varmistaja


Si - Sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus
ISTJ:n ensimmäinen funktio on sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus ja tämä tekeekin heistä erittäin vakaita yksilöitä. Käytännönläheiset ideat ovat lähellä heidän sydäntään, eivätkä he perusta turhanpäiväisestä teoriasta kovinkaan paljoa. He ovat kärsivällisiä, tarkkoja ja tavoitehakuisia. Järjestys on heille kaikki kaikessa. Voisi sanoa, että tämä on rehdin suomalaisen miehen perustyyppi. "Ku hommia tehdään, niin ne tehdään jämptisti" voisi kuulla hänen sanovan. Tämä tekee heistä erinomaisia työntekijöitä ja voisikin sanoa, että he ovat eräänlainen ihmiskunnan selkäranka! Heidän kädentaitonsa ovat vertaansa vailla ja he usein hallitsevat monia erilaisia asioita, joissa tarvitaan vakaata kättä ja keskittymiskykyä. Heille onkin kunnia-asia hoitaa täsmällisesti ja huolella kaikki heille määrätyt tehtävät. Jos joku laiskuri ei ISTJ:n mielestä suoriudu työstään tarpeeksi hyvin, niin hän yleensä antaa sen näkyä ja usein myös kuulua.

Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
Toisena funktiona löytyy ulospäinsuuntautunut ajattelu, jonka tehtävänä on tukea tosiasiallisuutta. Tämä funktio tekee heistä erittäin asiakeskeisiä, jonka vuoksi he arvostavat logiikkaa ja näkevät tunteet yleensä vain häiriötekijänä. ISTJ:n ajatus kulkee vakaasti ja loogisesti faktasta toiseen kunnes he ovat ymmärtäneet, miten joku asia tai vempain toimii. He ovatkin erittäin kyvykkäitä kaikissa käytännön asioissa, jotka eivät vaadi paljon tunteiden ymmärtämistä. ISTJ korjaa mielummin aitaa, kuin ratkaisee ihmissuhdemysteerejä. Organisaattoreina he ovat kuitenkin erinomaisia ja pääsevätkin usein johtavaan asemaan. Tällöin heidän on kuitenkin muistettava, että he eivät organisoi robotteja vaan ihmisiä ja se vaatii tunnepuolenkin ymmärtämistä. Muutosjohtajina he eivät ole kovin hyviä, sillä tosiasiallisemmilla ihmisillä johtaminen on turhan jäykkää ja perinteikästä.

Fi - Sisäänpäinsuuntautunut tunteellisuus
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio ISTJ:llä on sisäänpäinsuuntautunut tunteellisuus. Koska tunteellisuus on suuntautunut sisäänpäin, heidän naamasta ei usein osaa sanoa, mitä he kulloinkin tuntevat. Tästä syystä ISTJ:t saattavat vaikuttaa ulospäin jopa kylmiltä. He eivät useinkaan ymmärrä omia saati toisten tunteita ja he ovatkin näissä asioissa yleensä aivan pihalla. He ovat kuitenkin erittäin uskollisia oli kyse sitten ystävistä, kumppaneista tai työpaikasta. Tämä uskollisuus saattaa aiheuttaa sen, että he haalivat itselleen liikaa töitä, kunnes lopulta burnout iskee päälle. Jos he eivät yksinkertaisesti enää lopulta jaksa suoriutua haalimistaan tehtävistä, he potevat huonoa omaatuntoa ja syyttävät itseään siitä, että eivät ole "tarpeeksi hyviä". ISTJ:t saattavat ottaa kritiikin hyvin henkilökohtaisesti, jos kritiikin kohteensa on heidän tekemänsä työ. Tämä on erittäin yllättävää siitä syystä, että normaalisti ISTJ:n periaate on, että "Totuus on tärkeämpää kuin hienotunteisuus".

Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio
Heikoimpana funktiona ISTJ:llä on ulospäinsuuntautunut intuitio. Tämä tekee heistä erittäin hitaita omaksumaan uudistuksia tai keksimään niitä itse. ISTJ:t tekevätkin mielummin kaikki asiat periaatteella "Näin se on ennenkin tehty". He noudattavat sääntöjä orjallisesti ja haluaisivat muidenkin tekevän niin. Tämä johtuu siitä, että he eivät kestä minkäänlaista kaaosta ja tuntevat olonsa haavoittuvaisiksi muutoksen keskellä. ISTJ:t eivät tämän vuoksi ole useinkaan intuitiivisempien tyyppien ykkösfaneja ja saattavat pitää heitä jopa "terroristeinä", jotka muutoshalullaan haluavat pilata hyvän järjestyksen. ISTJ:t eivät myöskään arvosta minkäänlaista teoriaa, jolle ei ole käyttöä käytännössä. He eivät kuitenkaan ole niin tyhmiä tai suivaitsemattomia, että he eivät osaisi arvostaa erilaisia tyyppejä ja ymmärtämään heidän vahvuuksiaan. Oli kyse sitten intuitiivisemmista tai tunteellisemmista ihmistyypeistä.


VINKKI
Yritä olla joustavampi muutoksia ja sääntöjä kohtaan.


Fiktionaalisia ISTJ:itä: Darth Vader (Star Wars), Kello (Kaunotar ja Hirviö), Zazu (Leijonakuningas)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti