tiistai 17. kesäkuuta 2014

ESTJ - Valvoja


Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
ESTJ:n ensimmäinen ja voimakkain funktio on ulospäinsuuntautunut ajattelu. Tämä tekee heistä vahvoja asiajohtajia ja he toimivatkin usein organisaattoreina työpaikoilla. He eivät pelkää nostaa omaa ääntään kuuluville. Jos esimerkiksi työpaikalla on joku laiskuri, niin ESTJ näyttää tälle kyllä mielellään, missä kaappi seisoo. ESTJ onkin erittäin kärkäs antamaan kritiikkia, mutta on myös itse hyvä ottamaan sitä vastaan. Ulospäinsuuntautunut ajattelu tekeekin heistä erittäin suoria ja rehellisiä. Voimakastahtoisina ihmisinä he saattavat kuitenkin olla joustamattomia ja jääräpäisiä. "Kyllä se näin on!" voi kuulla ESTJ:n väittävän, jos hän uskoo vahvasti johonkin asiaan. ESTJ:n on kuitenkin varottava hallintavimmassaan, että eivät tule hanganeeksi vastakarvaan itsenäisempiä tyyppejä, jotka tarvitsevat omaa tilaa toimiakseen työpaikalla tehokkaasti. Tämä voi olla kova paikka ESTJ:lle, sillä on monia persoonallisuustyyppejä, jotka eivät kunnioita auktoriteettejä tai statusta, kuten ESTJ odottaisi alaisten tekevän.


Si - Sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Toiseksi vahvimpana funktiona on sisäänpäinsuuntautunut tosiasillisuus, joka tekee ESTJ:stä erittäin käytännönläheisen ihmisen. Se tekee heistä myös erittäin velvollisuudentuntoisia ja he ovatkin usein yhteiskunnan mallikansalaisia. He ovat myös kärsivällisiä ja vakaita ihmisiä, joiden sanaan voi luottaa. ESTJ:n jämptiys näkyy kaikessa, mitä he tekevät oli kyse sitten työpaikasta tai vapaa-ajasta. Kaikki epäjärjestys ja kaaos ovat heille kuin myrkkyä ja he pyrkivätkin kitkemään kaikki tälläiset tekijät pois elämästään ja mielellään myös työpaikalta siinä samalla. Heillä onkin erittäin vahvat käsitykset siitä, miten asioiden tulisi olla ja he ovat yleensä taitavia toteuttamaan tarvittavat parannukset systemaattisen tarkasti. Vaikka ura ja työpaikka ovat heille tärkeitä ja he ovat uskollisia työyhteisöä kohtaan, niin perhe on heille yleensä aina listaykkösenä, mitä asioiden tärkeyteen tulee.

Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio
Kolmas ja toisiksi heikoin funktio ESTJ:llä on ulospäinsuuntautunut intuitio. Intuitio tekee ihmisistä tulevaisuusorjentuneita, mutta ESTJ:n tapauksessa veto menneisyyteen on vahvempi, koska tosiasiallisuus-funktio on voimakkaampi. Tämän vuoksi heitä kutsutaan "Valvojiksi". He valvovat, että perinteistä järjestystä ja käytäntöjä pidetään yllä. ESTJ:t tuntevat olonsa epämukaviksi kaikkien epätavallisten ratkaisujen suhteen ja epäilevätkin usein niiden toimivuutta. Jos joku heidän työkaverinsa sattuu saamaan jonkunlaisen kuningasidean, miten hoitaa joku asia uudella ja tehokkaammalla tavalla, niin ESTJ:n ensimmäinen reaktio on usein pitää tätä työntekijää lusmuna velmuilijana, joka haluaa luistaa työn tekemisestä oikealla tavalla. Tulevaisuusorjentoituneet kokevat tällöin ESTJ:n umpimielisenä kehityksen jarruna. Intuition heikkous näkyy myös siinä, että ESTJ:t eivät arvosta turhanpäiväistä teoriatietoa, jos siitä ei ole mitään käytännön hyötyä ja he ovatkin pääasiassa käytännön ihmisiä. Jääköön haihattelu haihattelijoille.

Fi - Sisäänpäinsuuntautunut tunteellisuus
Heikoimpana funktiona on sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus. Siitä johtuen ESTJ:t eivät ole varsinaisia tunneihmisiä. Rationaalisuus ja logiikka ovat lähempänä heidän sydäntään. Tämä onkin eräs kehitysalue ESTJ:lle, sillä joissain tapauksissa pelkällä rationaalisuudella ei pitkälle pötkitä vaan tarvitaan myös emotionaalista pelisilmää. Heillä on usein vaikeuksia ilmaista omia ja ymmärtää muiden tunteita. Tämän vuoksi he saattavat äkkiseltään vaikuttaa jopa kylmiltä. ESTJ:t ovat kuitenkin ystävinä erittäin lämpimiä ihmisiä, joiden seurassa ei yleensä tule tylsää hetkeä. ESTJ:t ottavatkin ystävyyssuhteet hyvin vakavasti ja he ovat eräs uskollisimmista tyypeistä. Jos joku ESTJ:n ystävä tarvitsee apua, niin hän saattaa ilmestyä paikalle täysin pyytämättä tarjoamaan apuaan, jonka jälkeen asia on käytännöllisesti katsoen jo hoidettuna.


VINKKI 
Yritä olla ymmärtäväisempi tunteellisia ihmisiä kohtaan.

Fiktionaalisia ESTJ:itä: Maximus (Kaksin karkuteillä), Vääpeli Hartman (Full Metal Jacket), Kapteeni Barbarossa (Pirates of the Caribbean), Buzz Lightyear (Toy Story)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti