maanantai 23. kesäkuuta 2014

INTJ - Tutkija


Ni - Sisäänpäinsuuntautunut intuitio
INTJ:n vahvin funktio on sisäänpäinkääntynyt intuitio. Tämä funktio tekee heistä avomielisiä ideaihmisiä, jotka ovat aina valmiita kuuntelemaan ja keksimään uusia teorioita. Tällä uteliaisuudella ei yleensä ole minkäänlaisia rajoja ja INTJ onkin kiinnostunut lähes kaikesta informaatiosta. Tämän vuoksi INTJ ei koskaan lakkaa etsimästä uusia älyllisiä haasteita ja usein he tuntevatkin useampia erilaisia osa-alueita. Heidän päässään on jatkuvasti raksuttava tietokone, joka prosessoi tietoa yhdistellen eri tietoja keskenään uusiksi malleiksi. Tässä piilee myös oma vaaransa, sillä INTJ:t ovat kovia ylianalysoimaan kaikkia asioita ja heillä karkaa älyllinen mopo hyvin helposti käsistä. INTJ:tä pidetään yleensä eräästä älykkäimmistä MBTI-tyypeistä. Heitä löytyy usein akateemisista ammateista, jotka vaativat teoriatiedon vahvaa hallitsemista. INTJ:t ovat myös erinomaisia brainstormaajia ja he nauttivat siitä paljon niin kauan, kun se ei taannu kiistelyksi detaileista.

Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
Toisena funktiona löytyy ulospäinsuuntautunut ajattelu, jonka avulla INTJ ilmaisee tietojaan ulospäin. Ulospäinsuuntautunut ajattelu tekee heistä erittäin organisointikykyisiä ja järjestelmällisiä. Tämä funktio tekee heistä myös erittäin rationaalisia ja asiakeskeisiä. He lakaisevatkin tunteet syrjään häiriötekijöinä ja keskittyvät ihmisten sijaan asioihin. INJT:t ovat usein perfektionistejä, mikä saattaa aiheuttaa joitain ongelmia. INTJ:n työskentely voi muuttua pilkun viilaamiseksi ja hänen kanssaan työskentelevät saattavat turhautua häneen. INTJ:t arvostavat ihmisiä, jotka uskaltavat lähteä haastamaan heidän mielipiteitään niin kauan, kun toinen osapuoli jättää tunteet pois argumenteista ja pysyy lujasti rationaalisella puolella. Tasapainossa oleva INTJ pystyykin oikopäätä hyväksymään olleensa väärässä, jos toinen osapuoli sen pystyy järkevästi osoittamaan. Jos INTJ näkee jotkut ihmiset vähemmän kyvykkäinä, niin heillä ei yksinkertaisesti riitä kärsivällisyys heihin ja tälläisissä tilanteissa he saattavat olla varsin brutaaleja sanoissaan.

Fi - Sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus
Kolmantena ja toiseksi heikoimpana funktiona on sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus. Tämän funktion ihmiset eivät yleensä tunteita ulospäin näytä. Heidän naamallaan on jatkuvasti sama perusilme, joka kätkee kaiken, mitä pään sisällä kulloinkin tapahtuu. Tästä syystä INTJ:tä pidetään usein varsin kylmänä tyyppinä.  INTJ:t ovat tästä jopa kuuluisia, eikä heitä voi pitää varsinaisina seuraihmisinä. Tunteiden käsittely ei kerta kaikkiaan ole heidän mukavuusalueellaan, oli kyse sitten muiden tunteista tai heidän omistaan. Romanttiset suhteet ovatkin heille yleensä varsin ongelmallisia. He saattavat ruveta ylianalysoimaan kaikkea suhteeseen liittyvää kunnes molemmat osapuolet kyllästyvät ja suhde katkeaa. INTJ:t ystävystyvät yleensä lähinnä muiden xNTx-tyyppien kanssa ja näistä ystävyyssuhteista tunnepuoli jää usein vähemmälle huomiolle, koska molemmat osapuolet ovat kiinnostuneempia loogisemmista asioista.

Se - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Neljäs ja heikoin funktio on ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus. Vahvempana tämä funktio tekisi käyttäjästään vahvan toiminnan miehen, joka "ajattelee käsillään". INTJ:llä se on kuitenkin funktioista heikoin ja INTJ suuntautuukin enemmän abstraktin ja älyllisen työskentelyn pariin. Se-funktion ansiosta INTJ:n älyllisellä ponnistelulla on kuitenkin useimmiten joku puhtaan käytännöllinen tarkoitus, eivätkä heidän suunnitelmansa jää niin usein pelkkien paperien pyörittämiseksi, kuten esimerkiksi NT-serkuilla INTP:llä tai ENTP:llä saattaa helposti käydä. Se-funktio voi myös houkutella INTJ:n harrastamaan jotain puhtaan ruumiillista, joka auttaa häntä saamaan ajatuksensa pois "turhien miettimiseltä" ja rentoutumaan sitä kautta.VINKKI
Opettele käsittelemään omia ja muiden tunteita.


Fiktionaalisia INTJ:itä: Hannibal Lecter (Hannibal), Scar (Leijonakuningas), Sherlock Holmes (BBC:n Sherlock), Batman (uusi trilogia) ja Snape/Kalkaros (Harry Potter)


Lue myös Pappa Lannisterin tyypitys!

1 kommentti: