tiistai 24. kesäkuuta 2014

ENTP - Visionääri


Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio
ENTP:n ensimmäinen funktio on ulospäinsuuntautunut intuitio. Tämä funktio tekee ENTP:stä erittäin, ulospäinsuuntautuneita, huumorintajuisia, nopeaälyisiä ja joustavia ajattelijoita. He omaavat loistavan abstraktin ajattelun kyvyn ja teoreettinen ajattelu on lähellä heidän sydäntään. ENTP:t ovat kiinnostuneita lähes kaikesta ja heillä on yleensä erittäin laaja-alainen tietämys eri aloista. He ovat usein myös erinomaisia brainstormaajia, eikä heidän idealähteensä ehdy kovin helposti. Ulospäinsuuntautunut intuitio saa heidät myös rakastamaan kaikenlaista väittelemisestä. Väittelyn tarkoituksena on toimia joko mentaalisena harjoitteluna tai apuna selventämään omia ajatuksia. Ajatusten selventämistä ENTP:t todella tarvitsevatkin, sillä ulkospäinsuuntautuneen intuition vuoksi heidän ajattelunsa on ajoittain jopa kaoottista. He myös kyllästyvät nopeasti, kun joku asia muuttuu rutiiniksi, eikä heitä voi pitää kovin pitkäjänteisinä tyyppeinä.

Ti - Sisäänpäinkääntynyt ajattelu
Toiseksi vahvin funktio on sisäänpäinkääntynyt ajattelu, jonka pääasiallinen tehtävä on tukea ensimmäistä funktiota. ENTP:t tarvitsevat välillä omaa rauhaa miettiäkseen intuition tuottamaa valtavaa informaatiomäärää ja tälläisinä ajanjaksoina he saattavat vaikuttaa suorastaan introverteiltä. Tämä funktio tekee heistä erittäin rationaalisia ja he näkevätkin tunteet turhana häiriötekijänä. ENTP:llä on omat ajatusrakenteensa, mutta ne eivät ole niin joustamattomia kuin jollain muilla tyypeillä ja he muuttavat nopeasti mieltään, jos vastakkaisen osapuolen kommentit käyvät järkeen. ENTP:t saattavat tietoisen rationaalisesti hakea elämäänsä henkilöitä, jotka auttavat pitämään heidän jalat tukevasti maan kamarassa, ettei ulospäinsuuntautunut intuitio ja kaaos vie heitä mennessään. Ystävyyssuhteita he eivät kuitenkaan usein solmi tosiasiallisempien ihmisten kanssa. Tälläisissä ystävyyssuhteissa molemmat osapuolet kärsisivät, koska kiinnostuksen kohteet eivät todennäköisesti kohtaisi.

Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio on ulospäinsuuntautunut tunteellisuus, joka tekee ENTP:istä varsin eläväisiä ja ilmeikkäitä tyyppejä. ENTP:t eivät useinkaan osaa ottaa huomioon muiden tunteita ja he saattavat väittelyhalullaan loukata tunteellisempia tyyppejä.  He eivät aina ymmärrä omia saati sitten muiden tunteita. Tämän vuoksi ENTP:stä ei välttämättä pidetä varsinkaan tunteellisempien tyyppien parissa. ENTP:t saattavat olla myös suvaitsemattomia ja ylemmyydentuntoisia ihmisiä kohtaan, joita he eivät pidä "tarpeeksi älykkäinä". ENTP:t ovat hyvin suorapuheisia ja he ärsyyntyvät itse, jos joku toinen ihminen kiertelee ja kaartelee sanomatta jotain asiaa suoraan. Vaikka tunteet eivät olekaan ENTP:n ydinosaamista, niin heillä on kuitenkin erinomainen sosiaalinen pelisilmä. Voisikin sanoa, että he ovat yleensä pidetyimpiä kaikista xNTx-tyypeistä, sillä heillä on sana hallussaan ja heitä ympäröi huomattavasti leppoisampi ilmapiiri, kuin "tosikkomaisempia" INTJ:tä ja ENTJ:tä. He eivät myöskään ole yhtä pihalla kuin INTP:t.

Si - Sisäänpäinkääntynyt tosiasiallisuus
Neljäs ja heikoin funktio ENTP:llä on sisäänpäinkääntynyt tosiasiallisuus. Tämän funktion heikkouden vuoksi ENTP:t eivät ole kovinkaan käytännönläheisiä. He miettivät mielummin abstraktimpia ja kompleksimpia asioita, joista ei välttämättä ole minkäänlaista käytännön hyötyä kenellekään. Niin kauan, kun ENTP on organisaation alemmissa portaissa pyörimässä ei heidän suuruudenhulluista ideoistaan ole mitään hyötyä. ENTP:t tylsistyvät nopeasti rutiineihin ja kaikenlaiset säännöt ovat heille suorastaan myrkkyä. He eivät myöskään ole hyviä viemään asioita loppuun asti vaan hylkäävät vanhan projektin nopeasti keksittyään uuden ja kiinnostavamman. ENTP:t eivät yleensä pidä siitä, että heitä yritetään johtaa eivätkä he myöskään pidä muiden johtamisesta, vaikka ovatkin usein varsin hyviä siinä hommassa johtuen heidän nopeaälyisyydestään ja hyvistä sosiaalisista taidoista.VINKKI
Yritä oppia hillitsemään väittelynhaluasi ja olemaan hienotunteisempi.


Fiktionaalisia ENTP:itä: Jokeri (Batman), House (House), Lassi (Lassi ja Leevi), Jack Sparrow (Pirates of the Caribbean) ja Tony Stark (Ironman)

Katso myös Housen tyypitys!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti