maanantai 30. kesäkuuta 2014

ISFP - Taiteilija


Fi - Sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus
ISFP:n ensimmäinen ja vahvin funktio on sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus. Tämä funktio tekee ISFP:stä erittäin tunteellisen ja herkkäluonteisen ihmisen, jolla on vahva päänsisäinen arvojärjestelmä, jonka mukaan he toimivat elämässä. ISFP tarvitsee tämän funktion vuoksi runsaasti yksinoloaikaa ladatakseen pattereitaan maailman myllerryksen ulkopuolelta. Tämä saattaa tulla yllätyksenä ISFP:n ystäville, sillä ISFP:stä saattaa saada hyvin sponttaanin ja avoimen kuvan. ISFP:tä ei ole helppo tuntea hyvin, sillä sisimpiä ajatuksiaan he eivät paljasta, kuin aivan läheisimmille ystävilleen. Tämän vuoksi ISFP saattaa vaikuttaa jopa salaperäiseltä. Heillä on myös erinomainen kyky huomata ja ymmärtää ihmisten tunnetiloja ja näiden emotioiden ymmärtäminen tekee heistä erittäin herkkiä ihmisiä, jotka haluaisivat, että kenelläkään ei olisi epämukava olla. He saattavat olla ajoittain jopa liian kilttejä, jolloin on vaarana, että he pettyvät maailman raadollisuuteen.Se - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Toisena funktiona löytyy ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus, jonka tehtävänä on tukea tunteellisuutta. Juuri tämä funktio tekee ISFP:stä niin sponttaanin ja avoimen ihmisen, joka on aina valmiina uuteen seikkailuun. ISFP:n innostuneisuus ja kiinnostuminen näkyykin erittäin vahvasti ulospäin introverttien mittapuulla. Monet ihastuvatkin tähän ISFP:n rentoon ja iloiseen tapaan suhtautua asioihin. ISFP käyttää ulospäinsuuntautunutta tosiasiallisuutta ilmaistaakseen omaa sisäistä maailmaansa ja he ovatkin usein varsin taiteellisia ihmisiä. Tämä funktio tekee heistä myös erittäin vapaudenkaipuisia, eivätkä he pidä rajoittavista säännöistä. He seuraavat omaa sisäistä moraalikoodistoaan ja pitävät ulkopuolisia sääntöjä lähinnä suosituksina. ISFP:t saattavat olla erittäin kilpailuhenkisiä ja heillä on usein vahvat tavoitteet, joita kohti he pyrkivät. Yleensä noihin tavoitteisiin liittyy joko taiteellisuus tai ihmissuhteet, jotka ovat yleensä ISFP:n ydinosaamista.


Ni - Sisäänpäinkääntynyt intuitio
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio on sisäänpäinkääntynyt intuitio. Tämän funktion heikkouden vuoksi ISFP:t eivät yleensä ole kovin teoreettisia. He perehtyvät asioihin mielummin käytännössä, kuin istuen nenä kiinni kirjoissa. ISFP:llä saattaakin olla ongelmia akateemisessa ympäristössä. Kaikki tieteelliset ja teoreettiset aineet ovat heille usein kuin kryptoniitti Teräsmiehelle, eivätkä he tämän vuoksi yleensä viihdy koulussa. Tästä syystä heillä saattaa olla itsetunto-ongelmia varsinkin elämänsä varhaisemmassa vaiheessa. Yhteiskunta haluaa sovittaa heitä muottiin, johon he eivät sovi ja ISFP tuntee olonsa tällöin riittämättömäksi. ISFP:n ajattelu on usein erittäin joustavaa ja he ovat vastaanottavaisia kaikenlaisille uusille ideoille. He myös tylsistyvät nopeasti rutiineihin, eikä heillä riitä kärsivällisyys tarkkuutta ja keskittymiskykyä vaativiin tehtäviin.


Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
Heikoimpana funktiona on ulospäinsuuntautunut ajattelu. Rationaalisuus ja logiikka joutavatkin ISFP:n puolesta romukoppaan. He eivät ole tunnettuja elämänsä suunnittelusta ja monet pitävät heitä suoranaisina tuuliviireinä, joiden elämällä ei ole tunnu olevan minkäänlaista suuntaa. ISFP:t eivät pidä siitä, että heitä johdetaan, eivätkä he myöskään haluaisi itse johtaa ketään muuta. He tarvitsevat tilaa tehdäkseen asiat omalla tavallaan. ISFP saattaa myös stressaantua helposti. Tämä johtuu siitä, että rationaalisen ajattelun sijaan ISFP käsittelee yleensä kaiken tunnetasolla, joka saattaa lopulta ylikuormittaa hänet. ISFP tarvitsee viihtyäkseen joustavan ja vapaan ympäristön, jossa he pääsevät käyttämään taiteellisuuttaan tai ihmissuhdetaitojaan ilman turhia rajoituksia.VINKKI
Keskity vahvuuksiisi ja unohda yhteiskunnan pillin mukaan tanssiminen.

Fiktionaalisia ISFP:itä: Sansa (Game of Thrones), Jesse Pinkman (Breaking Bad), Bella Swan(Twilight), Hagrid (Harry Potter) ja Bambi (Disney)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti