keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

ESFJ - Hoitaja


Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
ESFJ:n ensimmäinen ja vahvin funktio on ulospäinsuuntautunut tunteellisuus. Tämä tekee ESFJ:stä erittäin ihmisläheisen henkilön, jolla on sydän paikallaan. ESFJ huolehtii jatkuvasti muiden hyvinvoinnista ja haluaa ottaa kaikki huomioon. He ovat erittäin  ihmissuhdetaitoisia ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista ongelmaa small talkin tai muun sosiaalisen kanssakäymisen suhteen. ESFJ:llä on erittäin vankka ideologinen pohja, eikä heillä todellakaan ole minkäänlaista ongelmaa julistaa aatteitaan muille. Tähän liittyy eräs ESFJ:n suurimmista heikkouksista. He eivät useinkaan kuuntele erilaisia näkökulmia ja heistä saattaa tulla hyvin manipulatiivisia ja jyrääviä ihmisiä. Tälläisen ESFJ-vanhemman tunnuslause voisikin olla: "Kyllä minä tiedän sinun asiasi sinua paremmin". Jos tilanne ajautuu tähän se stressaa yleensä molempia osapuolia, mutta varsinkin ESFJ:tä, sillä he ovat luonteeltaan lämpimiä ihmisiä, jotka haluaisivat elämäänsä harmoniaa. Heitä satuttavat kaikenlaiset konfliktit syvästi ja he stressaantuvat sellaisista tilanteista helposti.

Si - Sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Toiseksi vahvin funktio on sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus. ESFJ:t ovatkin ennen kaikkea käytännön ihmisiä, jotka eivät turhista abstrakteista "huuhaa ideoista" välitä. He ovat erittäin käytännöllisiä, eikä heille ole mikään ongelma hoitaa rutiininomaisia töitä, sillä se tuo heidän elämäänsä vakautta ja turvallisuuden tunnetta. ESFJ:t ovat myös erittäin luotettavia ja lojaaleja ihmisiä, joille on erityisen tärkeää saada asiat hoidettua kuntoon sovitulla tavalla. He eivät yleensä myöhästele tapaamisista ja heille on kunnia asiana hoitaa asiat jämptisti loppuun asti. Myös traditiot ja hierarkia ovat ESFJ:lle lähellä sydäntä. He haluavat hoitaa kaikki asiat perinteiden mukaisesti oikealla ja määrätyllä tavalla niin kuin on aina tehty. Heille onkin erityisen tärkeää, että ihmiset näkevät kaikki heidän tekemisensä systeemiin sopiviksi ja sosiaalisesti hyväksyttäviksi. ESFJ myös puolustaa traditioita raivokkaasti, jos joku kehtaa kyseenalaistaa niitä. "Näin tämä täytyy tehdä, eikä millään muulla tavalla" voisi kuulla hänen sanovan. Työt, joissa he pääsevät luomaan järjestystä ja huolehtimaan muiden ihmisten tarpeista ovatkin kuin luotu ESFJ:lle.


Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio on ulospäinkääntynyt intuitio. Tämän funktion heikkous näkyy ESFJ:ssä lähinnä joustamattomuutena. ESFJ:n huomio on jakautunut tiukasti menneisyyden ja nykyisyyden välille, eivätkä he ole kovin hyviä sopeutumaan muutoksiin, joita tulevaisuus tuo tullessaan. Kaikenlainen muutos aiheuttaa ESFJ:lle stressiä, sillä se rikkoo heidän varjelemaansa vakautta. ESFJ:t eivät myöskään ole kovin hyviä improvisoimaan ja mukavuusalueen ulkopuolelle joutuessaan he ovatkin kuin kalat kuivalla maalla. Vaikka ESFJ:t ovatkin sosiaalisia, niin he katoavat kuin pieru Saharaan, jos keskustelu siirtyy käytännön asioista johonkin teoreettisempaan tai abstraktimpaan. ESFJ:llä saattaa myös olla ongelmia nähdä metsää puilta, sillä heidän huomionsa keskittyy lähes poikkeuksetta yksityiskohtiin.


Ti - Sisäänpäinsuuntautunut ajattelu
Heikoimpana funktiona löytyy sisäänpäinsuuntautunut ajattelu. Ajattelun heikkouden vuoksi ESFJ:llä saattaa olla suuria ongelmia tarkkailla asioita objektiivisesti. Yleensä he ottavatkin kaiken hyvin henkilökohtaisesti eivätkä he osaa etäännyyttää omia tunteitaan asioista tarpeeksi. Tämä saattaa antaa ESFJ:stä joskus varsin umpimielisen kuvan, jota varsinkin rationaallisemmat ihmiset usein ihmettelevät. Ajattelun heikkouden vuoksi voisi kuvitella ESFJ:n olevan huono koulussa, mutta tämä ei useinkaan pidä paikkansa, sillä ESFJ-tyypit ovat usein järjestelmän mallilapsia ja he haluavat suoriutua hyvin sen asettamista tavoitteista.VINKKI
Yritä antaa muille ihmisille enemmän tilaa ja suhtautua asioihin objektiivisemmin.


Fiktionaalisia ESFJ:itä: Vilijonkka (Muumit), C-3PO (Star Wars), Cercei Lannister (Game of Thrones), Jasmine (Aladdin) ja  Skyler White (Breaking Bad)

Lue myös tyypitys Harry Potterin Pimennosta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti