torstai 3. heinäkuuta 2014

ESTP - Toimija



Se - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
ESTP:n vahvin funktio on ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus. Tämä funktio tekee heistä varsinaisia toiminnan miehiä ja naisia, jotka elävät voimakkaasti kaikkien viiden aistinsa kautta ja jotka ovat vahvasti vuorovaikutuksessa ulkoisen maailman kanssa. ESTP:t ovat tämän vuoksi erittäin ulospäinsuuntautuneita, elämäniloisia ja sosiaalisia ihmisiä, joiden seurassa ei pääse tulemaan koskaan tylsää hetkeä. Kun elämä heittää heidän vastaansa haasteita, niin ESTP:.t sukeltavat yleensä välittömästi toimintavaiheeseen miettimättä etukäteen lainkaan. Tästä on sekä hyötyä, että haittaa. He saavat yleensä paljon aikaiseksi, mutta joskus suunnittelemattomuus saattaa räjähtää heidän naamalleen. ESTP on kuitenkin valmis korjaamaan omat virheensä ja oppimaan niistä. Tämä tosin edellyttää kahta seikkaa. Että he eivät itse lannistu tekemistään virheistä, ja että hänelle annetaan mahdollisuus oppia niistä. Työpaikalla ESTP saattaa saada herkästi kenkää hölmöilyn takia, jos päättää siellä vasta käydä oppimaan virheistään.

Ti - Sisäänpäinsuuntautunut ajattelu
Toiseksi vahvin funktio on sisäänpäinsuuntautunut ajattelu, jonka pääasiallinen tehtävä on tukea vahvinta funktiota. ESTP:llä on vahvat ajattelurakenteet ja käsitykset siitä, miten asioiden pitäisi olla. Yleensä he seuraavatkin mielummin omia sisäisiä periaatteitaan ja näkevät lait lähinnä suosituksina. Ulospäinsuuntautuneen tosiallisuuden vuoksi ESTP:ille on usein kehittynyt hyvin nopea äly ja he muistavat helposti aisteilla havaittavia yksityiskohtia. Molemmat ovat kehittyneet eräänlaiseksi varmistukseksi virheiden varalta ja ne saattavat pelastaa hänet niiltä. Tästä syystä ESTP:t ovat usein loistavia tyyppejä kaikenlaisissa kriisitilanteissa. Heidän rämäpäisyytensä vuoksi heidän elämässään on usein jatkuvasti pienen kriisin ainekset käsissä, joten heillä on kokemusta niistä. ESTP:t ovat yleensä hyvin loogisia ja suorapuheisia ihmisiä, jotka eivät hienostele sanojensa kanssa.

Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio on ulospäinsuuntautunut tunteellisuus. Tämä funktio tekee ESTP:stä erittäin ilmeikkään tyypin, jonka naamasta on jatkuvasti kaikki tunteet luettavissa. ESTP ei yleensä välitä siitä, mitä muut ihmiset hänestä ajattelevat ja se yleensä vain lisää heidän karismaansa. He ovatkin yleensä hyvin pidettyjä ihmisiä. ESTP:itä ei kuitenkaan voi pitää varsinaisina tunnevirtuooseina, jonka vuoksi he useinkaan ymmärrä muiden tunteita, eivätkä osaa ilmaista omiaan. ESTP:illä on kuitenkin erinomainen kyky huomata muutokset kanssaihmisten ulkoisessa käytöksestä ja tekemään niiden pohjalta älyllisesti johtopäätökset asioiden tilasta, vaikka he eivät tunnepuolta ymmärtäisikään. He ovat erittäin suvaitsevaisia ihmisiä, jotka ymmärtävät, että maailmaan mahtuu erilaisia ihmisiä. Kaiken kaikkiaan ESTP:t eivät todellakaan ole pahimpia tunteettomia jääriä, mitä xxTx-tyyppien joukosta löytyy.



Ni - Sisäänpäinsuuntautunut intuitio
Heikoimpana funktiona löytyy sisäänpäinsuuntautunut intuitio. Tämän funktion heikkouden vuoksi ESTP:llä ei useinkaan ole kiinnostusta teoreettisiin asioihin, jonka vuoksi heitä ei yleensä ole paljon aloilla, jossa vaaditaan korkeampaa akateemista koulutusta. ESTP:t eivät myöskään suunnittele tulevaisuuttaan. He elävät ennen kaikkea tässä ja nyt. On ilmeistä, että tästä voi seurata monenlaisia ongelmia. ESTP:n elämä voi ajautua huonoon suuntaan, jos hän ei pysähdy välillä miettimään, minne on menossa. ESTP:illä ei yleensä ole ystäväpiirissään "älykköjä", sillä heitä ei kiinnosta filosofisoida ja pallotella turhanpäiväisillä abstrakteilla teoriatiedoilla. He vetävät puoleensa samanlaisia toiminnan ihmisiä, kuin he itse ovat. Tälläiset kaveriporukat ovat usein varsin rämäpäisiä ja he ottavat usein riskejä tehdäkseen vaikutuksen toisiinsa suunnattomalla uskaltamisellaan.


VINKKI
Pysähdy välillä hetkeksi miettimään tulvaisuuttasi.


Fiktionaalisia ESTP:itä: Han Solo (Star Wars), Bart Simpson (Simpsons), Indiana Jones (Indiana Jones), Flynn Rider (Kaksin karkuteillä) ja Jamie Lannister (Game of Thrones)


ESTP – Historian Virrassa

Dominantin Se-funktionsa vuoksi historian ESTP:t ovat ensisijaisesti toiminnan miehiä ja naisia. Tässä mielessä he muistuttavat vauhdikkaita ESFP-tyyppiä, mutta ESTP:t ovat asiakeskeisempiä. Tästä syystä ESTP:t eivät ole läheskään yhtä hienotunteisia kuin ESFP:t. Monet historian ESTP:istä ovatkin varsin suorapuheisia sutkauttelijoita. Tästä paras esimerkki lienee Winston Churchill, joka antoi ahkerasti sanan säilänsä viuhua. Nykypäivänä vastaavaa harrastaa Yhdysvaltojen nykyinen presidentti Donald Trump, joka on todennäköisesti myös ESTP.


Complaining about a problem without
proposing a solution is called whining


ESTP:n toiminnallinen luonne näkyi varsinkin presidentti Theodore Rooseveltissä, joka kunnostautui toiminnallisena machomiehenä. Hän seikkaili menemään kuin mikäkin lännensankari ja kirjoitti kokemuksiensa perusteella kolme kirjaa. Lisäksi hän lähti presidenttiyden jälkeen Afrikkaan metsästämään ja keräämään näytteitä luonnontieteellistä museota varten. Äärimmäisen monet Yhdysvaltojen presidenteistä tuntuvat olleen ESTP-tyyppiä. Ilmeisesti toiminnanmies ESTP:hen kulminoituu jonkunlainen amerikkalainen ”yrittäjähenki”, joka vetoaa amerikkalaisiin.

There is nothing to writing.
All you do is sit down at a typewriter and bleed

ESTP ei paljon perusta akateemisestä osaamisesta. Heidän mielestään elämä on elämistä varten. ESTP-tyypin omaava Hemingway sanoikin, että jos haluaa kirjoittaa, niin on elettävä ensin, että on jotain kirjoitettavaa. Lisäksi hän sanoi, ettei hänen kirjoissaan ole mitään symbolista. Vanhus on vanhus ja meri on meri ja se siitä.

People are tired of seeing politicians all talk and no action


Historian ESTP:t arvostavat vapautta kenties enemmän kuin mikään muu tyyppi. Jos joku pyrkii tätä vapautta rajoittamaan, niin he saavat todennäköisesti ESTP:ltä pahasti näpeilleen. ESTP:t herättävät toiminnallaan voimakkaita tunteita ja jakavat kansan syvien rivien mielipiteet puolesta ja vastaan. Trump lienee tästä erinomainen esimerkki. Historiassa spontaani ja toiminnallinen ESTP on kunnostautunut varsinkin sota-aikoina, jolloin ei ole aikaa turhalle pohtimiselle. Winston Churchillin valta-asema WW2 aikana perustuikin vahvasti tälle. Hän kuitenkin menetti välittömästi pääministerin paikkansa sodan päättymisen jälkeen, mikä johtui siitä, että hän poltti uransa aikana liikaa siltoja ja suututti monet. Myös seuraava esimerkkihenkilö kuvaa hyvin sitä, miten tehokas toiminnallinen ja uskalias ESTP voi sodassa olla.


Diplomacy is the art of telling people to go to hell
in such a way that they ask for directions





Aleksanteri Suuri (356-323 eaa.)


There is nothing impossible to him who will try


Rämäpäinen Aleksanteri Suuri on täydellinen esimerkki toiminnanhimoisesta ESTP-tyypistä. Häntä pidetään eräänä historian taitavimpana strategina ja tavallaan hän sitä olikin. Ero hänen ja Caesarin tapaisen kenraalin välillä oli kuitenkin, että Aleksanteri jätti turhat kikkailut sikseen ja voitti merkittävimmät taistelunsa pikemminkin rämäpäisen uskalluksen kuin taktisen ja strategisen ylivertaisuuden vuoksi. Aleksanterilla näytti olleen tapana hyökätä suin päin viholliskenraalin kimppuun itse etunenässä. Aleksanterin toiminnallinen suoraviivaisuus näkyi myös siinä, miten hän ratkaisi Gordionin solmun arvoituksen vain hakkaamalla köyden palasiksi miekallaan.


I am not afraid of an army of lions led by a sheep
I am afraid of an army of sheep led by a lion


Katselen suoraan sanottuna hitusen hämmentyneenä Aleksanterin ”taktisia liikkeitä”. Siirrot, joiden olisi kaiken logiikan mukaan pitänyt johtaa täydelliseen tuhoon, johtivatkin voittoon. Hän hyökkäsi jatkuvasti rämäpäisesti paremmassa asemassa olevaa vihollista vastaan, jolla oli vielä kaiken päälle ylivoima puolellaan ja hän voitti. Todennäköisesti Aleksanterin pelottomuus tarttui myös hänen joukkoihinsa. Lisäksi Aleksanteri Suurella oli todennäköisesti aikansa paras ja kokenein armeija, joka vain kerrytti kokemustaan ja luottamustaan Aleksanteriin niinä vuosina, jotka sotilaat viettivät hänen kanssaan.  

Aleksanteri Suuren kerrotaan sanoneen, että hän haluaa mieluummin lyhyen ja loistokkaan elämän kuin pitkän ja tylsän. Tämäkin on varsin tyypillistä ESTP-tyypille, jotka ovat kenties voimakkaammin elämässä kiinni kuin mikään muu MBTI-tyypeistä. Heillä ei ole tapana pohdiskella asioita vaan TEHDÄ. Toiveensa mukaisesti Aleksanteri kuoli varsin nuorena eli 32 vuotiaana. Tulehdus saattoi olla seurausta liiasta alkoholinkäytöstä. ESTP:lle ikonisin tapa lähteä olisikin ollut liiallinen biletys.

I am indebted to my father for living,
but to my teacher for living well


Vaikka Aleksanteri Suuri olikin ensisijaisesti toiminnan miehiä, hän oli samaan aikaan Ti-funktion vuoksi myös looginen ja tietoa rakastava henkilö. Hän kunnioitti syvästi suuria filosofeja. Osasyynä tähän saattoi olla se, että itse Aristoteles oli hänen opettajanaan. Lisäksi hän oli varsin älykäs ja nopea oppimaan. Vaikka jossain määrin ”pilkkasinkin” Aleksanterin taktisia liikkeitä, hänen täytyi olla äärimmäisen kyvykäs kenraali, jolla oli erinomainen taktinen vaisto sen suhteen, mikä toimii ja mikä ei toimi. Mikään typerys ei todellakaan olisi pystynyt samaan kuin Aleksanteri oli hänellä kuinka hyvä armeija takanaan hyvänsä.


ESTP-tyypin omaavat ovat myös Fe-funktion käyttäjiä. Tämä funktio teki Aleksanterista äärimmäisen karismaattisen ja pidetyn henkilön. Hän oli kuin liima, joka piti omalla persoonallaan armeijan koossa ja luottavaisina. On melkoisen varmaa, että Aleksanterin sotaretket olisivat päättyneet lyhyeen ilman karismaa. Aleksanterin karisma ei ollut samanlaista kuin aristokraattisen Caesarin, vaan hän oli välittömämpi ja toverillisempi. Hän oli kuin ”yksi porukasta”, kun Caesar taas oli miehilleen etäisempi. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti