torstai 3. heinäkuuta 2014

ESTP - ToimijaSe - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
ESTP:n vahvin funktio on ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus. Tämä funktio tekee heistä varsinaisia toiminnan miehiä ja naisia, jotka elävät voimakkaasti kaikkien viiden aistinsa kautta ja jotka ovat vahvasti vuorovaikutuksessa ulkoisen maailman kanssa. ESTP:t ovat tämän vuoksi erittäin ulospäinsuuntautuneita, elämäniloisia ja sosiaalisia ihmisiä, joiden seurassa ei pääse tulemaan koskaan tylsää hetkeä. Kun elämä heittää heidän vastaansa haasteita, niin ESTP:.t sukeltavat yleensä välittömästi toimintavaiheeseen miettimättä etukäteen lainkaan. Tästä on sekä hyötyä, että haittaa. He saavat yleensä paljon aikaiseksi, mutta joskus suunnittelemattomuus saattaa räjähtää heidän naamalleen. ESTP on kuitenkin valmis korjaamaan omat virheensä ja oppimaan niistä. Tämä tosin edellyttää kahta seikkaa. Että he eivät itse lannistu tekemistään virheistä, ja että hänelle annetaan mahdollisuus oppia niistä. Työpaikalla ESTP saattaa saada herkästi kenkää hölmöilyn takia, jos päättää siellä vasta käydä oppimaan virheistään.

Ti - Sisäänpäinsuuntautunut ajattelu
Toiseksi vahvin funktio on sisäänpäinsuuntautunut ajattelu, jonka pääasiallinen tehtävä on tukea vahvinta funktiota. ESTP:llä on vahvat ajattelurakenteet ja käsitykset siitä, miten asioiden pitäisi olla. Yleensä he seuraavatkin mielummin omia sisäisiä periaatteitaan ja näkevät lait lähinnä suosituksina. Ulospäinsuuntautuneen tosiallisuuden vuoksi ESTP:ille on usein kehittynyt hyvin nopea äly ja he muistavat helposti aisteilla havaittavia yksityiskohtia. Molemmat ovat kehittyneet eräänlaiseksi varmistukseksi virheiden varalta ja ne saattavat pelastaa hänet niiltä. Tästä syystä ESTP:t ovat usein loistavia tyyppejä kaikenlaisissa kriisitilanteissa. Heidän rämäpäisyytensä vuoksi heidän elämässään on usein jatkuvasti pienen kriisin ainekset käsissä, joten heillä on kokemusta niistä. ESTP:t ovat yleensä hyvin loogisia ja suorapuheisia ihmisiä, jotka eivät hienostele sanojensa kanssa.

Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio on ulospäinsuuntautunut tunteellisuus. Tämä funktio tekee ESTP:stä erittäin ilmeikkään tyypin, jonka naamasta on jatkuvasti kaikki tunteet luettavissa. ESTP ei yleensä välitä siitä, mitä muut ihmiset hänestä ajattelevat ja se yleensä vain lisää heidän karismaansa. He ovatkin yleensä hyvin pidettyjä ihmisiä. ESTP:itä ei kuitenkaan voi pitää varsinaisina tunnevirtuooseina, jonka vuoksi he useinkaan ymmärrä muiden tunteita, eivätkä osaa ilmaista omiaan. ESTP:illä on kuitenkin erinomainen kyky huomata muutokset kanssaihmisten ulkoisessa käytöksestä ja tekemään niiden pohjalta älyllisesti johtopäätökset asioiden tilasta, vaikka he eivät tunnepuolta ymmärtäisikään. He ovat erittäin suvaitsevaisia ihmisiä, jotka ymmärtävät, että maailmaan mahtuu erilaisia ihmisiä. Kaiken kaikkiaan ESTP:t eivät todellakaan ole pahimpia tunteettomia jääriä, mitä xxTx-tyyppien joukosta löytyy.

Ni - Sisäänpäinsuuntautunut intuitio
Heikoimpana funktiona löytyy sisäänpäinsuuntautunut intuitio. Tämän funktion heikkouden vuoksi ESTP:llä ei useinkaan ole kiinnostusta teoreettisiin asioihin, jonka vuoksi heitä ei yleensä ole paljon aloilla, jossa vaaditaan korkeampaa akateemista koulutusta. ESTP:t eivät myöskään suunnittele tulevaisuuttaan. He elävät ennen kaikkea tässä ja nyt. On ilmeistä, että tästä voi seurata monenlaisia ongelmia. ESTP:n elämä voi ajautua huonoon suuntaan, jos hän ei pysähdy välillä miettimään, minne on menossa. ESTP:illä ei yleensä ole ystäväpiirissään "älykköjä", sillä heitä ei kiinnosta filosofisoida ja pallotella turhanpäiväisillä abstrakteilla teoriatiedoilla. He vetävät puoleensa samanlaisia toiminnan ihmisiä, kuin he itse ovat. Tälläiset kaveriporukat ovat usein varsin rämäpäisiä ja he ottavat usein riskejä tehdäkseen vaikutuksen toisiinsa suunnattomalla uskaltamisellaan.


VINKKI
Pysähdy välillä hetkeksi miettimään tulvaisuuttasi.


Fiktionaalisia ESTP:itä: Han Solo (Star Wars), Bart Simpson (Simpsons), Indiana Jones (Indiana Jones), Flynn Rider (Kaksin karkuteillä) ja Jamie Lannister (Game of Thrones)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti