Sivut

maanantai 7. heinäkuuta 2014

INFJ - Turvaaja


Ni - Sisäänpäinsuuntautunut intuitio
INFJ:n ensimmäinen ja vahvin funktio on sisäänpäinsuuntautunut intuitio. INFJ:llä onkin eräs vahvimmista intuitioista, jonka avulla he tuntuvat tietävän monet asiat täysin intuitiivisesti vaistolla tajuamatta edes itse, miten tietävät ne. INFJ myös luottaa intuitioonsa erittäin vahvasti, mikä saattaa olla joskus vaarallista, sillä vaikka intuitio onkin useimmiten oikeassa, niin aina se ei sitä ole. Olisikin hyvä varmistaa asian paikkansapitävyys ennen kuin uskoo siihen sokeasti. Intuitio tekee INFJ:stä myös erittäin luovan ja omalaatuisen ihmisen, jonka päästä suorastaan pulppuaa epätavanomaisia ideoita. INFJ:t ovat erittäin yksityisiä henkilöitä, jotka eivät helposti paljasta ajatusmaailmaansa muille ihmisille. Heidän intuitionsa on yleensä suuntautunut ratkaisemaan muiden ihmisten ongelmia ja he ovat tämän vuoksi myös erinomaisia ihmistuntijoita, jotka näkevät yleensä muiden ihmisten piilossa olevat motiivit ja tunteet. INFJ:t ovat myös erittäin tulevaisuurojentuneita ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä maailmasta paremman paikan kaikille.

Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
Toiseksi vahvin funktio on ulospäinsuuntautunut tunteellisuus, jonka tehtävänä on tukea sisäänpäinkääntynyttä intuitiota. Tämä funktio tekee INFJ:stä idealistisen maailmanparantajan, jolla on sana vahvasti hallussaan. INFJ:lle onkin erittäin tärkeää, että hänellä on jonkinlainen moraalinen tavoite, jota kohti pyrkiä. Jos heillä ei sellaista ole, niin he saattavat muuttua suorastaan passiivisiksi tietämättä, mitä he oikein tekisivät. Kun heillä on joku idealistinen haaste, niin heitä ei kuitenkaan pysäytä mikään ennen kuin se haaste on voitettu. Oli kyse sitten afrikkalaislasten kouluttamisesta tai vanhusten asemasta, niin INFJ on lannistumattoman perfektionistinen ideakone, joka ei lepää ennen kuin tavoite on saavutettu. Tähän liittyy omat riskinsä, sillä INFJ palaa stressaamisen vuoksi loppuun äärettömän helposti. INFJ:t ovat erittäin lämpimiä ja ystävällisiä ihmisiä, joista lähes kaikki pitävät. He ovat myös erittäin ilmeikkäitä ihmisiä, joiden tunteet näkyvät yleensä päällepäin. Tämä yleensä vain lisää heidän karismaansa, joka onkin avuksi heidän johtaessaan ihmisiä pelastamaan maailmaa tavoite ja aate kerrallaan.

Ti - Sisäänpäinsuuntautunut ajattelu
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio on sisäänpäinsuuntautunut ajattelu, joka lisää entisestään heidän oman tilansa ja yksinäisyytensä tarvetta. Usein INFJ:t kokevatkin vaikeaksi avautua ajatuksistaan edes läheisimmille ystävilleen. Ajattelufunktion heikkouden vuoksi INFJ:t eivät useinkaan ole kovin rationaalisia tai loogisia. He ovat ennen kaikkea tunneihmisiä, joiden huomio on kääntynyt asioiden sijasta ihmisiin. INFJ:llä on kuitenkin hämmästyttävä kyky ja halu työstää rationaalisiakin ajatuksia, jos ne jollakin tavalla liittyvät heidän idealistisiin tavoitteisiinsa. Tässä mielessä he ovat eräs loogisimmisista tunneihmisistä, mitä MBTI-tyyppien joukossa on. Intuition on kuitenkin ymmärrettävä asia ennen kuin INFJ voi käydä miettimään sitä loogisesti. Tunteellisina ihmisinä INFJ:t saattavat kuitenkin loukkaantua helposti ja he ovat heikkoja kritiikille varsinkin, jos kritiikki suuntautuu heidän arvojaan vastaan.

Se - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Heikoimpana funktiona löytyy ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus. Tämän funktion heikkous näkyy ennen kaikkea siinä, että INFJ:n idealistiset ajatukset eivät useinkaan ole käytännössä toteutettavia. Vaikka INFJ kovasti haluaisi pelastaa kaikki maailman ihmiset köyhyydeltä ja nälältä, niin tavoite ei vain yksinkertaisesti ole ratkaistavissa ainenkaan yhden ihmisin voimin. INFJ ei olekaan mikään varsinainen käytännön ihminen ja hän inhoaa usein kaikenlaisia rutiininomaisia töitä ja rajoittavia sääntöjä ja perinteitä. INFJ seuraa mielummin omaa moraalian kuin lakeja, jotka ovat usein täynnä porsaanreikiä. He haluaisivat myös muuttaa nämä lait reilummiksi kaikille. Johtajina INFJ:t eivät halua mikromanageroida alaisiaan vaan he näyttävät yleensä suunnan, mitä kohti pyritään ja antavat heille muuten vapaat kädet. Jossain tapauksissa tämä toimii. Jos työntekijät ovat luotettavaa ja pätevää porukkaa, niin tämä johtamistapa on erittäin hedelmällinen. Jos näin taas ei ole, niin voi projektista tulla yksi iso pannukakku.


VINKKI
Yritä olla joustavampi vakaumuksiesi suhteen ja ajatella rationaalisemmin.


Fiktionaalisia INFJ:itä: Albus Dumbledore (Harry Potter), Galadriel (Taru Sormusten Herrasta), Amelie (Amelie) ja Trevor McKinney (Anna hyvän kiertää)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti