Sivut

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

INTP - Ajattelija


Ti - Sisäänpäinsuuntautunut ajattelu
INTP:n vahvin funktio on sisäänpäinsuuntautunut ajattelu. Tämä funktio tekee INTP:stä varsinaisen ihmistietokoneen, mitä ajatteluun tulee. He ovat eräs rationaalisimmista ja objektiivisimmista tyypeistä. INTP:t ovat myös eräs sisäänpäinkääntyneimmistä tyypeistä, joiden huomio on keskittynyt enimmäkseen oman pään sisäiseen maailmaan ja teorioihin, mikä tekee heistä erään omalaatuisimmista ja nerokkaimmista MBTI-tyypeistä. Sisäänpäinkääntyneisyyden vuoksi INTP:t antavat itsestään usein varsin hajamielisen kuvan, sillä heidän huomionsa ei tosiaankaan ole ulkopuolisessa maailmassa. Heillä on jatkuvasti joku uusi teoria tai idea työn alla ja tieto on heille kaikki kaikessa. He eivät yleensä näe arvoa tunteilla tai subjektiivisilla näkemyksillä ja he muuttavatkin kaikki ongelmat välittömästi analyyttisen teoreettiseksi, jolloin ne ovat heidän mukavuusalueellaan ja näin ollen prosessoitavissa ja ratkaistavissa.

Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio
Toiseksi vahvin funktio on ulospäinsuuntautunut intuitio, jonka tehtävänä on tukea ensimmäistä ja vahvinta funktiota. Ajattelun ja intuition kombinaatio antaa heille erinomaisen abstraktin ajattelun kyvyn, jota he käyttävätkin ahkerasti pyöritellessään päässään uusia ideoita ja muodostaessaan uusia sisäisiä mallejaan todellisuudesta. INTP:t ovat yleensä kiinnostuneita lähes kaikesta tiedosta kunhan se on teoreettista ja metsästävät sitä jatkuvasti lisää. Heidän ajattelunsa on vahvasti tulevaisuusorjentoitunutta ja useat tieteen kärkinimistä ovatkin INTP:itä. INTP:t suorastaan rakastavat erilaisten teoreettisen pähkinöiden ratkaisemisesta. Jos jotakin uutta teoriaa voidaan jotenkin soveltaa käytäntöön, niin se ei kuitenkaan ole INTP:n osaamisaluetta ja se on parasta jättää jollekin muulle, sillä INTP:illä ei useinkaan riitä kiinnostusta arkisempiin käytännön asioihin.

Si - Sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio on sisäänpäinkääntynyt tosiasiallisuus. Tämän heikkous näkyy INTP:nä ennen kaikkea siten, että he eivät ole kovin käytännönläheisiä ihmisiä. Heitä ei häiritse pätkääkään, vaikka heidän ideoillaan ei olisi minkäänlaista käytännön merkitystä. Heille riittää usein pelkkä valmiiksi hiottu idea tai teoria. INTP:t näkevät yleensä kaikenlaiset säännöt lähinnä suosituksina ja seuraavat mielummin oman päänsä sisäistä järkeä, kuin valtioiden asettamia asetuksia. Tämän vuoksi monet SJ-tyypit voivat pitää INTP:tä hulluna anarkistina, jolla ei ole minkäänlaista kunnioitusta lakia ja järjestystä kohtaan. Ei heillä yleensä olekaan ja tämän vuoksi INTP:t eivät välttämättä menesty koulussakaan, sillä he saattavat pitää koko koulujärjestelmää tylsän keinotekoisena, eivätkä he näe mitään pointtia päntätä tyhjänpäiväistä nippelitietoa vuodesta toiseen. INTP:t eivät pidä siitä, että heitä johdetaan eivätkä he myöskään haluaisi itse johtaa. He ovat yleensä liian hajamielisiä organisoidakseen edes omaa työntekoaan, saati sitten muiden.

Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
Heikoimpana funktiona löytyy ulospäinsuuntautunut tunteellisuus. Emootioiden ymmärtäminen ei kuulukaan INTP:iden vahvuusalueelle. He eivät ymmärrä muiden tunteita eivätkä omiaan. INTP:t eivät myöskään ole kovin ihmisläheisiä tai sosiaalisia. Yleensä he näkevät sosiaalisen kanssakäymisen lähinnä turhana häiriötekijänä, koska kaikki se aika on pois oman pään sisäisestä maailmasta. Monet pitävät tämän vuoksi INTP:tä hivenen todellisuudesta vieraana olevana tyyppinä ja täysin ansaitusti. INTP:t ovat kuin oma lajinsa maan päällä. Heiltä et tule todennäköisesti saamaan minkäänlaista emotionaalista tukea, mutta sitäkin enemmän rationaalisia ideoita ongelman ratkaisemiseksi. Näistä neuvoista voi olla hyötyä käytännössä tai sitten ei.


VINKKI
Yritä ajoittain laskeutua maan pinnalle pääsi sisältä, jotta näet missä mennään.


Fiktionaalisia INTP:itä: John Nash (Beautiful Mind), Data (Star Trek), L (Death Note), Pöllö (Nalle Puh) ja 11. Tohtori (Doctor Who)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti