tiistai 19. elokuuta 2014

Tyypitysmaratoni #2 - Tsingis Khan - ENTJ

Tyypitysmaratonin toisessa osassa seikkailee ENTJ ja ketä tämä tyyppi kuvaisi paremmin, kuin vanhaa vekkulia mongolivalloittajaa, jonka kokoaman kansakunnan edessä koko Maapallo oli polvillaan? Tsingis Khan on täydellinen esimerkki visionäärisestä, auktoriteettisesta ja karismaattisesta johtajasta, jonka ansiosta satoja vuosia keskenään sotineet mongoliheimot yhdistyivät yhden aatteen taakse.

Tulen käyttämään arvioinnissani Conn Igguldenin historiaan perustuvaa versiota Tsingis Khanin elämästä. Olen kuitenkin melkoisen vakuuttunut siitä, että myös oikean elämän Tsingis Khan oli ENTJ.
Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
Tsingis Khan oli eräs historian kyvykkäimmistä organisaattoreista. Pystyihän hän pitämään riitaisat heimot ja suvut aisoissa erinomaisella kyvyllään johtaa kokonaista kansakuntaa. Hän oli erittäin itsevarma ja karismaattinen henkilö, jonka käskyvaltaa ei kukaan kyseenalaistanut. Mongolien tapaisen soturikansan ohjaksissa mikään lälläri ei olisikaan kauaa selvinnyt. Tsingisiä pidettiin jopa mongolien mittapuulla kovapintaisena miehenä ja hän olikin raudan luja hallitsijavalloittaja, joka niitti häntä vastustavat henkilöt, heimot ja kokonaiset kansakunnat armottomasti pois maan päältä. Kaiken tämän armottomuuden takana oli kuitenkin kylmä logiikka ja järki. Hän ei ollut julma mies, eikä hän saanut nautintoa joutuessaan turvautumaan hirmutekoihin saavuttaakseen tavoitteensa. Hän teki tarkoituksella kaikista häntä vastustavista varoittavia esimerkkejä, jotta tulevaisuudessa turhalta sotimiselta voitaisiin välttyä. Pelolla hän sai pidettyä jo valloitetut alueet kurissa. Hänen armeijansa ei yksinkertaisesti olisi ollut tarpeeksi suuri valvomaan samaan aikaan kaikkia alueita.


Esimerkiksi taktiikka, jossa käytettiin valkoista, punaista ja mustaa telttaa kuvastaa hyvin Tsingis Khanin pragmaattista tapaa saavuttaa haluttu lopputulos. Ensimmäisenä päivänä kaupungin eteen pystyettiin valkoinen teltta. Jos kaupunki tällöin antautui, niin Tsingis lupasi säästää kaikkien kaupunkilaisten hengen. Jos kaupunki ei antautunut, niin seuraavana päivänä pystytettiin punainen teltta. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki kaupungin miehet tapettaisiin, vaikka kaupunki antautuisikin. Kolmannesta päivästä eteenpäin kaupungin eteen pystytettiin musta teltta, joka tarkoitti sitä, että kaikki kaupungin asukkaat tapettaisiin ja koko kaupunki hävitettäisiin. Ymmärrätte varmaan, miksi useimmat kaupungit antautuivat jo ensimmäisen päivän aikana, kun muutama kaupunki oli ensin hävitetty maan tasalle.


Ni - Sisäänpäinkääntynyt intuitio
Tsingis Khan oli ennen kaikkea visionääri. Hän näki toistensa kurkuissa olevissa heimoissa jotain, mitä kukaan muu heimolainen ei nähnyt. Hän näki mahtavan kansakunnan, jonka yhdistyttyä mikään mahti maailmassa ei pystyisi pysäyttämään heitä. Tsingis näki tulevaisuuteen ja pystyi suunnittelemaan, miten toteuttaa unelmansa yhdistyneestä hopeakansasta. Hänellä oli myös erinomainen arvostelukyky, mitä ihmisiin tuli ja hän pystyi näkemään ihmisten kyvykkyyden usein ennen kuin he edes itse olivat siitä tietoisia. Tämän kyvyn ansiosta hän sai luotettavia ja kykeneviä miehiä oikeisiin tehtäviin, joka oli ratkaisevan tärkeää mongolien menestyksen kannalta. Kun Tsingis osoitti luottavansa miehiinsä, niin he halusivat automaattisesti olla tämän luottamuksen arvoisia ja piiskasivat itsensä uskomattomiin suorituksiin osoittaakseen sen.


Nuorena poikana hän joutui äitinsä ja veljiensä kanssa heitteille isän kuoltua. Vanhempana hän alkoi koota heimottomista omaa heimoa. Hän käytti tätä pientä heimoaan ärsyttääkseen tataareja niin paljon, että nämä kokosivat jäätävän kokoisen armeijan, joka pakotti mongoliheimot yhdistämään voimansa ja kukapa mahtoi nousta lopulta näiden yhdistyneiden heimojen johtoon? Kauasnäköinen Tsingis Khan!


Se - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Tämä funktio lisäsi Tsingis Khanin energisyyttä ja sponttaaniutta. Hän oli yleensä täysillä mukana kaikessa mitä tehtiin ja näytti henkilökohtaisesti esimerkkiä miehilleen, mikä lisäsi entisestään hänen suosiotaan. Eivät mongolit olisi seuranneetkaan ketään teltassa kyyhöttävää nahjusta. Jos heimolaisten kesken tapahtui kärhämiä, niin Tsingis Khan kävi yleensä henkilökohtaisesti hakkaamassa päät irti molemmilta osapuolilta. Tosiasiallisuus oli Tsingisin tapauksessa kuitenkin heikompia funktiota ja tästä syystä hän olikin niin suuruuden hullu. Tsingis Khan onkin yksi niitä harvoja tapauksia, joka teki suuruuden hulluista ideoistaan ja visioistaan totta!


Fi - Sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus
Tsingis Khanin heikoin funktio oli tunteellisuus. Tämä näkyi siinä, miten onneton hän oli omien tunteidensa käsittelyssä ja ilmaisussa. Kerran hän mietti päänsä puhki, miten kehua kaunista vaimoaan ja ainoa asia, mikä hänelle tuli päähän oli sanoa "Sinulla on hyvät hampaat", kuin olisi hevosesta puhunut. Myöhemmin hän sai omia lapsia, eikä hän mitenkään tiennyt, miten pystyisi ilmaisemaan kuinka ylpeä oli pojistaan. Erään kerran hän pakeni paikalta tilanteesta, jossa hän tunsi äärettömän suurta ylpeyttä poikansa saavutuksia kohtaan. Hän ei yksinkertaisesti tiennyt, miten ilmaista ylpeytensä. Lopulta Tsingis jäikin varsin etäiseksi isähahmoksi ja pojat pitivät häntä varsinaisena yrmynä, eivätkä tienneet pinnan alla olevista isän tunteista mitään. Onneksi Tsingis Khanin vaimo oli tietoinen miehensä tästä puolesta ja ymmärsi tätä. Usein vaimo nauroi itsekseen Tsingisin kömpelyydelle tunneasioissa ja hoiti sen jälkeen kyseiset asiat itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti