perjantai 22. elokuuta 2014

Tyypitysmaratoni #4 - Dolores Pimento- ESFJ

INTJ-tyypitystä miettiessäni ajattelin aluksi kirjoittaa Voldemortista, mutta tuumin hänen menevän INTJ:mäisyydessään vähän turhankin yli. Kirjoitanpa nyt siis eräästä toisesta Harry Potterin hahmosta, joka kuvastaa varsin hyvin siitä minkälainen kusipää ESFJ-tyyppi voi pahimmillaan olla. Kyseinen hahmo on luultavasti koko Harry Potter-sarjan vihatuin hahmo ja syystä. Dolores Pimento ei tietenkään ole absoluuttisen paha, kuten Voldemort, eikä häntä olla vedetty aivan niin yli, mutta juuri tästä syystä Pimento onkin niin vihattu. Lähes jokainen ihminen on kohdannut elämänsä aikana virkaintoisen ihmisen, jonka naamalle on liimattuna tekohymy ja joka tykkää sortaa ihmisiä käyttämällä muiden auktoriteettiä omansa sijaan.

Jos joku ESFJ sattuu lukemaan tätä, niin pahoittelen. Minulla ei ole mitään ESFJ-tyyppiä vastaan.. Ainenkaan kovin paljoa.. Hyvä on! Pidän ESFJ-tyyppiä ylivoimaisesti ärsyttävimpänä MBTI-tyyppinä! Pimennossa tiivistyy aika hyvin se kaikki, mistä en ESFJ:ssä pidä. Ja miksi käytän suomennettua nimeä Pimento, enkä Umbridgeä? Koska tämä on Suomi-MBTI!


Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
Dolores Pimennon vahvimpana funktiona on ulospäinsuuntautunut tunteellisuus ja hän käyttää tätä funktiota jatkuvasti yrittäessään levittää omaa moraaliaan muille. Tämä funktio tekee Pimennosta varsin ilmeikkään tyypin ja tämä näkyy varsinkin elokuvissa, vaikka kirjassakin sitä kuvataan jatkuvasti. Doloreksella on vankka ideologinen pohja, jonka hän tuntuu perineen suoraan taikaministeriöltä. Hän on äärettömän virkaintoinen ja ajattelussaan mustavalkoinen. Kaikki joilla ei ole samanlaista ideologista pohjaa, kuin hänellä ovat hänen mielestään auttamatta pahoja ja hän haluaisikin parantaa kaikki ihmiset tästä pahuudesta levittämällä omaa ideologiaansa niin tehokkaasti kuin pystyy. Dolores käyttää tähän varsin julmiakin keinoja ja näyttää saavan oppilaiden rankaisemisesta sadistista mielihyvää. Tätä hän ei luultavasti myöntäisi edes itselleen, vaan vakuuttaisi kaiken olevan vain suuremman hyvän puolesta. Fe-funktion voimakkuus näkyy hyvin myös Pimennon pukeutumisessa. Pörröä ja pinkkejä värejä.

Pimennon käytös on ulospäin herttaista ja äkkiseltään hän vaikuttaa oikein mukavalta rouvalta. Karu totuus paljastuu kuitenkin nopeasti. Herttaisuus on päälle liimattua ja se peittää hädintuskin Pimennon sisäisen pimeyden.

Si - Sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Tämä funktio tekee Pimennosta järjestelmään uskovan ja perinteitä kunnioittavan ihmisen. Tästä syystä hän on myös erittäin uskollinen ministeriötä kohtaan. Pimento on myös käytännöllinen ja suoraviivainen toimissaan. Esimerkiksi hän halusi saada Hagridin erotetuksi ja katsoi parhaimmaksi keinoksi kuvata hänet vähä-älyisenä ja väkivaltaisena puolijättinä, joka antaisi hänelle perusteet tehdä sen. Pimento arvostaa myös traditioita ja on monissa käsityksissään varsin vanhanaikainen. Esimerkiksi hänen suhtautumisensa puolirotuisiin on varsin kivikautinen. Hän ei myöskään pidä jästisyntyisiä kovin suuressa arvossa, mikä näkyy viimeisessä kirjassa ja toiseksi viimeisessä elokuvassa hänen sortaessaan jästisyntyisiä ministeriön nimissä.
Pimento ei käytä juuri koskaan omaa auktoriteettiään toimiessaan vaan hänen on jatkuvasti piilouduttava toimissaan ministeriön tuoman auktoriteetin taakse. Tästä syystä hän luultavasti katsoo tarpeelliseksi mainita ministeriön about jokaisessa lauseessaan jakaessaan käskyjään. Tämä on erittäin tyypillistä heikoille käskijöille, joiden oma auktoriteetti ei riitä mihinkään. Valtaa ei pitäisi koskaan antaa tälläisille ihmisille. Ikävä kyllä järjestelmä rakastaa tämän tyyppisiä ihmisiä, sillä he yleensä tekevät juuri niin kuin käsketään.

Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio
Pimennon toiseksi heikoin funktio on ulospäinsuuntautunut intuitio ja tämän funktion heikkous näkyy ennen kaikkea hänen joustamattomuudessaan. Pimento ei sopeudu kovin helposti muutoksiin, eikä pysty näkemään asioiden kokonaiskuvia. Nämä molemmat ominaisuudet näkyvät erinomaisen hyvin silloin, kun Pimento päätyy hetkellisesti Tylypahkan rehtoriksi. Hän ei luultavasti tajua, että on kaikilla siihen astisilla toimillaan saanut koko koulun vihaamaan häntä. Pimento joutui suurempiin saappaisiin, kuin hänen kykynsä riittivät ja se näkyi jäljessä. Hän ajatteli, että paras tapa ratkaista ongelmat oli määrätä jäätävät määrät lisää sääntöjä, jotka antaisivat hänelle lisää valtuuksia ja jotka estäisivät oppilaita kapinoimasta. Vähän kuin yrittäisi pelastaa uppoavaa laivaa poraamalla laivan pohjaan lisää reikiä.

Ti - Sisäänpäinsuuntautunut ajattelu
Tämä on Pimennon heikoin funktio ja se näkyy ajoittaisena rationaalisuuden puutteena. Esimerkiksi heidän ollessaan saarrettuna kentaurien toimesta Kielletyssämetsässä joku ajattelukykyinen ei luultavasti olisi käynyt kiroamaan kentaureja. Pimennolla on myös ongelmia pitää päänsä kylmänä tiukemmissa paikoissa. Vahvemman Ti:n omaavat seuraavat useammin omaa moraaliaan kuin ottavat järjestelmän moraalin omakseen. Esimerkiksi ISTP:llä ja ESTP:llä on molemmilla oma moraalinsa ja he pitävät järjestelmän sääntöjä lähinnä kehotuksina. Pimennon tapauksessa näin ei tosiaankaan ole.


HUOM!
Vaikka kirjoitinkin ESFJ:n kuvauksen sellaisesta hahmosta, jota karmeampaa ei helposti löydä mistään, niin se ei tarkoita sitä, että ESFJ ei voisi myös olla äärettömän rakastettava ja herttainen tyyppi. Itse asiassa Harry Potterista löytyy juuri tälläinen ESFJ ja hän on Molly Weasley. Hänessä esiintyy monesti samoja luonteenpiirteitä, kuin Pimennolla, mutta hänen tapauksessaan niiden takana on aina aito välittäminen ja rakkaus. Molly suhtautuu välittävästi ja huolehtivaisesti kaikkiin kanssaihmisiin. Tälläiset ESFJ:t ovat mahtavia ihmisiä. Vaikka täytyy myöntää, että pidän näitäkin ESFJ:itä ajoittain ärsyttävinä. Varmaan joku ENTP-juttu. Freddy ja Georgekin pitivät Mollyä ajoittain hivenen ärsyttävänä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti