maanantai 18. elokuuta 2014

Tyypitysmaratoni #1 - House - ENTP

On jälleen aika aloittaa blogin kirjoittaminen. Olen tehnyt jo tyypitykset Muumilaakson tarinoista ja Alfred J. Kwakista, mutta minulle jäi tunne, että niistä jäi puuttumaan jotakin. Kaikki kuvaukset olivat turhan ylimalkaisia ja lyhyitä. Niistä puuttuu kaikki analyyttisyys ja syvyys. Tästä lähtien tyypitykset tulevat olemaan huomattavasti sisältörikkaampia ja toivottavasti myös hauskempia lukea, sillä etenen tyypityksiä tehdessä funktioittain, jossa ilmenee useampia puolia hahmosta.

Aloitan tyypitysmaratonin omasta tyypistäni, joka on ENTP. Tähän tyyppiin ei ole olemassa montaa yhtä hyvää esimerkkiä, kuin Gregory House sarjasta House M.D.


Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio 
Housen vahvin funktio on ulospäinsuuntautunut intuitio. Tämä näkyy ennen kaikkea siinä, miten House tarvitsee tiimiä pallotellakseen heidän kanssaan ideoita potilaan tilasta. Hän myös useimmiten keksii, mikä potilasta vaivaa, kun joku henkilö sanoo jonkun lauseen, joka ei äkkiseltään liittyisi tapaukseen lainkaan. Se lause triggeröi Housen intuition, jolloin hän näkee välittömästi ratkaisun ongelmaan mielessään. Ulospäinsuuntautunut intuitio saa Housen myös käyttäytymään ajoittain hieman kaoottisesti, sillä hän hakee jatkuvasti uusia virikkeitä. Hän myös viihdyttää itseään jatkuvalla työtovereidensa jallittamisella.
     
House on myös varsinainen monilahjakkuus. Hän osaa useita eri kieliä, kuten mandariinikiinaa, espanjaa, portugalia, intiaa ja kuulemma siihen päälle vielä useita muitakin. Hän on myös lääketieteellinen nero, jonka vertaista ei sarjan aikana näy kertaakaan. House on myös musikaalisesti lahjakas ja osaa soittaa useita instrumentteja, kuten pianoa ja kitaraa. Ulospäinsuuntautunut intuitio saa Housen myös pakkomielteiseksi arvoistusten ratkaisijaksi. Häntä ei useinkaan kiinnosta itse potilas lainkaan. Hän haluaa vain saada "arvoituksen" ratkaistua ja pitää sitä henkilökohtaisena nöyryytyksenä, jos ei onnistu tekemään sitä. House ei myöskään ota hoitaakseen, kuin tapauksia, jotka kiinnostavat häntä. Jos sairaus vaikuttaa liian selvältä tai rutiininomaiselta, niin House ei halua koskea siihen pitkällä tikullakaan.

Ti - Sisäänpäinsuuntautunut ajattelu
House on ennen kaikkea rationaalinen ihminen, joka ei arvosta turhia tunteiluja tai humpuukeja. Tämä näkyy hänen kuivassa ja sarkastisessa huumorissaan, jota hän käyttää lähinnä vittuillakseen ihmisille, joita hän pitää epärationaalisina ja tyhminä. Tähän ryhmään kuuluvat uskonnon harjoittajat, työtoverit, potilaat ja oikeastaan kaikki muutkin. House onkin varsin kyyninen ja skeptinen ihminen, joka ei helposti muuta käsityksiään ellei näe ensin todisteita niiden paikkansa pitävyyden puolesta.

Vaikka House onkin periaatteessa seurallinen ihminen ja pitää vuorovaiktuksesta, niin samaan aikaan hän on varsin sisäänpäinkääntynyt ja häntä yleensä kiinnostavat enemmän asiat, kuin ihmiset. Sisäänpäinsuuntautuneen ajattelun vuoksi House tarvitsee myös yksinoloaikaa. Tämä näkyy hänen tapauksessa siinä, miten hän vetäytyy omaan huoneeseensa prosessoidakseen omassa rauhassa kaikkia niitä tietoja, jotka liittyvät potilaan tilaan ja sairauteen. Yleensä vasta prosessoinnin jälkeen House pystyykin saamaan intuitiivisen neronleimauksensa.

Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
Tämä funktio tekee Housesta erittäin ilmeikkään ja eläväisen tapauksen. Yleensä hänen naamastaan näkee, mitä hän kulloinkin ajattelee. Housen tapauksessa tunteellisuus on kuitenkin toiseksi heikoin funktio, mikä tarkoittaa sitä, että hän ei ole mikään varsinainen virtuoosi, mitä tulee tunteiden käsittelyyn ja ymmärtämiseen. House ei useinkaan ymmärrä omia tunteitaan ja muiden tunteet ovat hänelle vielä pahemmin sumun peitossa. Eräässä jaksossa Housen pitäisi tarjota sympatiaa ja ymmärrystä raiskauksen uhrille, mutta hänellä ei ole aavistustakaan, mitä tehdä.

Jossain tapauksissa House huomaa menneensä liian pitkälle sanomisissaan ja näissä tapauksissa hän on valmis pyytämään anteeksi. Sitä ei ehkä äkkiseltään uskoisi, mutta Housellakin on tunteet ja hän tuntee syyllisyyttä, jos on loukannut jonkun tunteita pahemmin. Pari kertaa House ottaa kuonoonsa loukattuaan ihmisten tunteita, mutta hän katsoo yleensä ansainneensa sen ja jatkaa, kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Si - Sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Tosiasiallisuus on Housen heikoin funktio ja se kyllä näkyy. House ei millään tahtoisi taipua minkäänlaisten sääntöjen ja auktoriteettien edessä. Tämä aiheuttaa hänelle jatkuvasti erilaisia ongelmia, joiden vuoksi hän on usein vaarassa menettää työpaikkansa. Jos Housen pomona olisi ollut joku muu, kuin Cuddy, joka katsoi hänen peräänsä ja piti hänen puoliaan, niin hän olisi luultavasti saanut kenkää about jokaisessa jaksossa. Pari kertaa mukaan tulee muita tahoja, kuten esimerkiksi etsivä ja sairaalan ostanut bisnespamppu. Kummankaan edessä House ei osoita minkäänlaisia taipumisen merkkejä, vaikka seuraukset voisivat olla erittäin vakavat.

House katsoo usein olevansa sääntöjen ja rajoitusten yläpuolella. Monissa tapauksissa säännöt estävätkin Housea tekemästä sitä, mikä auttaisi häntä pelastamaan potilaan ja tämä suorastaan raivostuttaa häntä. Usein Cuddy ja myöhemmin Foreman taipuvat Housen edessä, koska tietävät tämän olevan lähes aina oikeassa. Jos näin ei tapahdu, niin House yleensä sooloilee ja tekee niin siitä huolimatta. kuten parhaaksi katsoo, eikä kukaan viitsi antaa hänelle potkuja potilaan pelastuessa.


HUOM! 
Aika monet ovat tyypittäneet Housea INTJ:ksi, mutta tämä ei pidä paikkansa. Vaikka ENTP:llä ja INTJ:llä onkin sama funktiojärjestys, niin niiden suunnat ovat päinvastaiset. INTJ:t eivät ole yhtä ilmeikkäitä ihmisiä, kuin House, koska heillä ei ole ulospäinsuuntautunutta tunteellisuutta (Fe). INTJ:t eivät myöskään häröile samalla tavalla kuin House, koska heillä ei ole ulospäinsuuntautunutta intuitiota (Ne). INTJ:t päinvastoin rakastavat järjestystä, mikä johtuu heidän ulospäinsuuntautuneesta ajattelustaan (Te). INTJ:llä menisi erittäin todennäköisesti hermot ENTP:n/Housen häröilyyn.

Housella itse asiassa on tiimissään eräs INTJ-tyyppinen eli Foreman. Jokainen sarjaa katsonut näkee varmasti eron näiden persoonien välillä. Foreman näkyykin itse asiassa yllä olevassa videossa, eikä hän näytä kovin tyytyväiseltä Housen häröilyyn.

1 kommentti:

  1. Aivan mahtavaa. :D En itsekään voi uskoa housen olevan mitään muuta kuin ENTP.

    VastaaPoista