keskiviikko 20. elokuuta 2014

Tyypitysmaratoni #3 - Pappa (Tywin) Lannister - INTJ

Tyypitysmaraton on aloitettu NT-tyypeillä ja niillä se myös jatkuu! Seuraavana on vuorossa INTJ, tuo esityslavan varjoissa juonitteleva nukkemestari, jolla on jatkuvasti kaikki langat käsissään. Hän ei mielellään astu parrasvaloihin ja pyörittää asioita mielummin pimennosta jättäen näkyvän toiminnan muille tyypeille. Tywin Lannister sopii esimerkiksi tämän tyyppisestä INTJ:stä, kuin nakutettu. Myönnettäköön, että pahisrintamalta olisi helposti löytynyt muitakin vastaavanlaisia tyyppejä, sillä INTJ:tä käytetään erittäin usein pahalaisen roolissa. Oli kyse sitten Hannibaalin tai Voldemortin tapaisista sekopäistä, niin samat piirteet ilmenevät molemmissa. Tywin Lannister on siitä mukavampi esimerkki, että häntä ei voida pitää absoluuttisena pahiksena vaan hän heiluu ennemminkin harmaalla alueella. Kaiken lisäksi hän on eräs Game of Thronessin lempihahmoistani.


HUOM HUOM HUOM TYYPITYKSESSÄ MUKANA SPOILEREITA

Ni - Sisäänpäinsuuntautunut intuitio
Pappa Lannisterin vahvin funktio on sisäänpäinsuuntautunut intuitio, minkä vuoksi hän näkee maailman jättimäisenä shakkilautana edessään. Hän näkee itsensä, lapsensa, armeijat ja viholliset nappuloina. Tästä syystä hänellä on tilanteiden kokonaiskuva jatkuvasti mielessään tehdessään päätöksiä ja osaa vetää oikeista naruista oikeaan aikaan. Tywin onkin eräs taitavimmista "valtaistuinpelin pelaajista". Hän näkee merkitystä kaikessa, kun monet muut eivät näe mitään. Esimerkiksi hän antoi Jamielle armeijan komentoonsa ja käski hänen pelastaa Tyrion Lannisterin vankeudestaan, koska uskoi muiden sukujen pitävän Lannistereja heikkoina, jos yhtäkin Lannisterin suvusta voitiin pitää vankina rankaisematta. Introverttinä Pappa Lannister ei suinkaan halua olla johtamassa kansaa etulinjassa vaan toimii mielummin taka-alalla. Parhaiten hänelle tuntuu sopivan tehtävä kuninkaan Kourana. Siinä tehtävässä hän pääsee pyörittämään koko valtakunnan asioita esiriipun takaa todellisen vallan ytimessä Joffreyn ollessa keulakuvana. Pappa Lannister on intuitionsa vuoksi myös erinomainen ihmistuntija ja saattaa nähdä ihmisten kyvykkyyden hyvinkin pienistä asioista.

Pappa Lannisterin visionäärisen johtajuuden huomaa siinä, miten hän henkilökohtaisesti sai suvun uuteen nousuun. Tywinin isä oli heikko hallitsija ja koko hänen sukuaan uhkasi tuho Castamerin linnakkeen suvun Reynen käydessä kapinoimaan Lannistereita vastaan. Tywin johti joukot kukistamaan kapinaan ja nosti Lannisterin suvun uuteen nousuun armottoman älynsä ja visionäärin kykyjensä ansiosta. Hänellä on katse jatkuvasti tulevaisuudessa ja hän suunnittelee kaiken niin, että Lannisterien suku menestyisi. Hän yrittää katsoa jopa oman kuolemansa jälkeisiin päiviin ja saada tilalleen pystyvän suvun pään.

Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
Tämä funktio tekee Pappa Lannisterista erittäin organisointikykyisen ja rationaalisen henkilön, jolle kylmä logiikka on kaikki kaikessa. Tunteet joutavat romukoppaan ja jos tilaisuus tulee, niin siihen tartutaan. Oli kyse kuinka armottomasta teosta hyvänsä. Tywin on päätöksiä tehdessään armoton jyrääjä, eikä siedä kuulla vastaväitteitä. Hän ei kuitenkaan koskaan hylkää hyvää ideaa henkilökohtaisista syistä sellaisen kuullessaan. Pappa Lannister jakelee siekailematta kritiikkiä kaikille, eikä kukaan uskalla väittää vastaankaan. Kokouksissa Tywinin lyödessä nyrkillä pöytään kaikki ovat hiljaa ja kuuntelevat. Hän tosin myös myöntää siekailematta omat virheensä. Starkkien saatua napattua hänen poikansa Tywin myöntää olleensa väärässä ja Tyrionin oikeassa, mitä tulee vastapuolen armeijaa johtavaan Robb Starkkiin. Tywin tuumasi tämän olevan kokematon pojan kloppi, joka ei ymmärrä mistään mitään, kun taas Tyrion sanoi saaneensa pojasta varsin erinlaisen käsityksen. Tywin jopa myönsi Tyrionille, että "Ehkä et olekkaan sellainen urpo, kuin olen aina kuvitellut". Hän hääsi neuvottelupöydästä kaikki muut lällärit pois ja piti taktiikkapalaverin kahdestaan Tyrionin kanssa. Tämän jälkeen hän nimensi Tyrionin sijaisekseen kuninkaan Kourana.


Luultavasti parhaimpana esimerkkinä Tywinin kylmästä rationaalisuudesta on ahh niin ihanat häät, jossa Robb Stark vaimoineen ja äiteineen teurastettiin täysin varoittamatta illallispöydässä. Monet muut pitivät tekoa järkyttävänä, mutta Tywin näki teon varsin loogisena, eikä ymmärtänyt, miksi on niin väärin tapattaa pari kymmentä ihmistä illallispöydässä mielummin, kuin kymmenentuhatta sodassa.

Fi - Sisäänpäinsuuntautunut tunteellisuus
Tämä funktio tekee Pappa Lannisterista entistä sisäänpäinsuuntautuneemman. Hänen kasvoillaan on lähes jatkuvasti sama loordin ilme, joka muuttuu ainoastaan äärimmäisissä tapauksissa, eikä hän yleensä näytä mitään tunteita ulospäin. INTJ:t ovat usein yleitä tästä itsensä hallitsemisesta ja niin on luultavasti myös Tywinin tapauksessa. Tunteiden hallinta ja ymmärtäminen ovat aina olleet INTJ:iden suurin heikkous ja tämä heikkous on myös Pappa Lannisterilla. Hän ei osaa koskaan ottaa huomioon omien lastensa tunteita, minkä vuoksi he näkevät tämän armottomana jyränä ja vastustavat tätä tästä syystä entistä enemmän. Ei lienee vähättelyä sanoa Tywinin kohdanneen loppunsa tämän heikkoutensa takia. Hän jakelee kärkevää kritiikkiään turhan innokkaasti välittämättä siitä, mitä muut siitä ajattelevat tai miten he tuntevat. Jos hän osaisi ottaa huomioon paremmin ihmisten tunteita, niin hän välttyisi tekemästä itselleen ja suvulleen turhia vihollisia.

Pappa Lannister avasi kuitenkin tunnepuoltaan eräälle ulkopuoliselle henkilölle. Ironista on, että tämä henkilö sattui olemaan Arya Stark. Tywin puhui Aryalle isästään ja heittäytyi suorastaan senttimentaaliseksi sanoessaan käytävän sodan olevan hänen viimeisensä. Hän ajatteli, mitä tulisi jättämään lapsilleen ja lapsen lapsilleen. INTJ:lläkin on tunteet, mutta ne ovat yleensä varsin syvällä. Perhe ja suku ovat loppujen lopuksi Tywin Lannisterillekin kaikki kaikessa. Ilmeisesti Tywin pystyi avautumaan paremmin ulkopuoliselle kupinkantajalle, josta hän jostain kumman syystä piti. Hän tiesi, että Arya oli valehdellut hänelle syntyperästään, mutta ei ottanut siitä sen paremmin selvää. Yllättävän sentimentaalista käytöstä Tywinin tapaiselta mieheltä.

Se - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Heikon tosiasiallisuutensa vuoksi Pappa Lannisterilla ei riitä intoa tai halua minkäänlaiseen käytännön toimintaan. ENTJ voisi olla näyttämässä toimillaan alamaisille suoraa esimerkkiä siitä, miten tulee toimia, mutta INTJ:n ja Tywinin tapauksessa näin ei ole. Hän ei myöskään näe Jamie Lannisterin halussa miekkailla ja harjoittaa taitojaan mitään järkeä, vaan pitää sitä lähinnä jäätävänä pelleilynä. Miksi riehua miekan kanssa alempien seassa ja riskeerata oma henkensä, kun kuka tahansa miekkaa heiluttava alhaissyntyinen pelle voi tehdä sen puolestasi? Tywin ei myöskään perusta paljon menneistä vaan hänellä on katse tiukasti tulevaisuudessa.

Yllättävää kyllä Pappa Lannisterilla on yksi harrastus, jossa ilmenee hänen ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuutensa. Hän tuntuu harrastavan metsästystä ja kalastusta ja haluaa myös itse syödä oman saaliinsa. Ensimmäisessä kohtauksessa, jossa hänet näytettiin hän oli nylkemässä peuraa. Myöhemmin hän kalasteli ollessaan King's Landingissa ja käski viedä kalat kokille valmistusta varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti