torstai 8. kesäkuuta 2017

Kreikan jumalien tyypitykset

Etsin tässä blogauksessa jokaiselle MBTI-tyypille jonkun Antiikin Kreikan jumaluuden parhaan kykyni mukaan. Jossain tapauksessa oikean tyypin löytäminen oli haasteellista ja joissain tapauksissa jumala olisi voinut periaatteessa edustaa useampaakin tyyppiä. Monissa tapauksissa tyypitys on tehty sen mukaan, mitä mikäkin MBTI-tyyppi ja jumala symboloivat, eikä varsinaisesti persoonallisuustyypin perusteella. Suosittelen lukemaan koko blogauksen läpi järjestyksessä, sillä olen jossain määrin pyrkinyt rakentamaan jatkumoa eri kappaleiden välillä.

Näiden tyypityksien osalta voi hyvin olla eri mieltä. Monilta osin 


ENTJ - Kronos  
Annoin Kronokselle "ihanteellisen johtajan" tyypin eli ENTJ:n sillä perusteella, missä tilassa maailma oli hänen ollessaan vallassa. Maailma oli tuolloin maan päällinen paratiisi, jossa Prometheuksen luoma ihmiskunta eleli onnellisena vailla huolia. Tuota aikaa kutsuttiin Kreikassa kultaiseksi ajaksi, jonka perään kaikki haikailivat. On totta, että Kronos pyrki kynsin ja hampain pitämään kiinni vallastaan, mutta hän oli huomattavasti visionäärisempi jumala, joka ei takertunut pikkuasioihin toisin kuin seuraava jumala, joka lopulta syöksi hänet vallasta.


ESTJ - Zeus
Jumalten kuningas Zeus on voimakastahtoinen päällepäsmäri, joka tyrmää allensa kaikki, jotka uhkaavat hänen valtaansa ja luomaansa järjestelmää. Tässä mielessä Zeus edustaa parhaiten dominanttia ESTJ-tyyppiä, joka pitää kaikki muut jumalat kurissa ja nuhteessa, kuten kunnon esimiehen kuuluu. Zeuksellakin on kuitenkin myös pehmeä puolensa ja hän joustaa usein, kun kyseessä on joku hänelle rakas henkilö. Hän on myös antelias heitä kohtaan, jotka ovat hänelle mieliksi, eikä häntä voi varsinaisesti sanoa kovasydämmiseksi hallitsijaksi. Pääasiassa ainoa asia, joka Zeuksen ja ESTJ:n niskakarvat nostaa pystyyn ovat henkilöt, jotka uhkaavat järjestystä ja hänen valtaansa.ESFJ - Hera
Avioliiton ja perheen jumalatar ja Olympoksen kuningatar on arkkityyppinen malli ESFJ-tyypistä. Heralla on vahva moraali ja hän näyttää tunteensa hyvinkin ärhäkästi ulospäin tuntiessaan, että Zeus tai joku muu hänen lapsistaan on rikkonut hänen ideaaliaan täydellisestä perheestä. Hera esimerkiksi kosti armottomasti Zeuksen syrjähypyt tämän rakastajille ja heitti Hefaistoksen alas Olympokselta, koska piti tätä liian rumana Olympokselle osaksi hänen perhettään.


ISTP - Hefaistos
Mainitsin Heran kappaleessa Hefaistoksen, joka on seppäjumalana varsinainen käsityötaidon arkkityyppi, joka sopii ISTP:lle kuin vasara Hefaistoksen käteen. Hera tosiaankin viskasi hänet alas Olympokselta huomattuaan tämän rumuuden, mutta maassa Hefaistos kehitti käsityötaidon huippuunsa luoden upeita lahjoja muille jumalille ja ennen kaikkea Zeukselle, joka otti hänet kiitollisena takaisin Olympokselle ja jopa antoi hänelle vaimoksi rakkauden ja kauneden jumalataren Afroditen.

ENFJ - Afrodite 
Afrodite on eräs niistä jumalista, jonka olisi voinut helposti tyypittää joksikin muuksi, mutta tyypitin Afroditen sen mukaan, kuinka suuri tunnevaikuttaja hän on. ENFJ kuvataan usein tunnetaidon mestariksi ja jopa kulttijohtajaksi. Afroditella onkin äärimmäisen suuri valta muihin jumaliin, sillä rakkaus on eräs salakavalimmista voimista. Afrodite oli se, joka aiheutti mahtavan Zeuksen syrjähypyt ja veti tätä kuin pässiä narusta itsekseen naureskellen ollen ajavana voimana monien Olympoksen jumalien syntymän takana. Afrodite oli myös se joka aiheutti Troijan sodan saamalla Pariksen rakastumaan Heleneen ja "kidnapppaamaan" hänet.
ESTP - Ares
Sodasta puheen ollen.. Sodanjumala Ares on lähes täydellinen esimerkki maskuliinisesta ja toimintaa rakastavasta ESTP:stä. ESTP:n tavoin Ares on äärimmäisen tuhovoimainen koheltaja, joka jättää jälkeensä liekehtiviä kaupunkeja ja ruumiskasoja. Ares on sodan henkilöitymä, mutta hän ei kuitenkaan ole sotataidon henkilöitymä. Se kunnia kuuluu seuraavalle jumalalle.INTJ - Athene
Athene on INTJ:n tapaan hahmo, joka vaalii taktiikkaa, tietoa ja taitoa. Hän kävi monta sotaa Aresta vastaan ja voitti joka kerta kuumapäisen ja suoraviivaisen veljensä kylmällä strategialla ja taktisella ylivertaisuudellaan. Athene oli aina Zeuksen suosikkeja, sillä heillä molemmilla oli asiakeskeinen lähestymistapa ja molemmat arvostivat järjestystä. Athene ei kuitenkaan ollut ainoa viisauden jumala, sillä seuraava hulivili-jumaluus kantoi harteillaan myös viisautta, joskin ollen persoonallisuudeltaan täydellinen peilikuva kylmälle ja vakavalle Athenelle.
ENTP - Hermes
Hermes oli ENTP:iden tapaan hurja hulivili ja hänellä oli monia vastuualueita ja mielenkiinnon kohteita. Hän oli paimenten, varkaiden, kauppiaiden, urheilijoiden, keksintöjen, oveluuden, viisauden, matkustavaisten, kirjallisuuden, uhkapelien.. jne. jumala. Yleisimmin hänet kuitenkin kuvataan siipikenkisenä jumalten sanansaattajana ja kuolleiden opastajana, sillä hän oli ainoa jumala, joka pystyi vapaasti kulkemaan taivaissa, maassa, meressä ja jopa Hadeksen hallitsemassa Manalassa. Ironisesti tämä teki Hermeksestä myös rajojen jumalan, sillä hän pystyi kulkiessaan rikkomaan kaikkia rajoja. Mennäänpä Hermeksestä toiseen hulivilijumaluuteen, jolla oli useampia vastuualueita ja joka tuli Ne-funktion käyttäjänä hyvin toimeen Hermeksen kanssa..


ENFP - Apollo 
Apollolla oli Hermeksen tapaan useita vastuualueita, joskin ne olivat hieman tunnepitoisempia ja tässä mielessä hän oli ENFP:iden tapainen koheltaja. Hän oli tautien, parantamisen, musiikin, jousiammunnan, valon ja auringon, sekä totuuden jumala. Hän oli myös paimenten jumala ennen kuin Hermes ryösti tältä lampaat. Joskin Hermes kiinni jäätyään teki Apollolle kauniisti soivan harpun anteeksipyynnöksi ja niin Apollosta tuli musiiikin jumala ja hänestä ja Hermeksestä hyviä ystäviä. Eräs toinen jumala oli kuitenkin vielä Apolloakin lahjakkaampi parantamisen taidossa..
INTP - Asklepios
Asklepios ei syntynyt suoraan jumaluuteen, vaan hän oli puolijumala isänään Apollo ja äitinään kuolevainen nainen. Äitinsä kuoltuaan synnytyksessä hänet adoptoi sankarien valmentaja Kheiron, joka opetti tälle parantamisen taidon. Myöhemmin Asklepios sai käärmeeltä viisauden, parantamisen ja kuolleista herättämisen totaalisen taidon osoitettuaan tälle ystävällisyyttä. Saatuaan kuolleiden parantamisen taidon Asklepios kävi tietenkin herättämään kuolleita henkiin, joka sai ensin Hadeksen ja sitten Zeuksen raivon partaalle ja Zeus tappoi tämän salamalla. Apollo puolestaan oli vihainen poikansa kuoleman tähden ja Zeus herätti Asklepioksen henkiin ja nosti tämän parannustaidon jumalaksi sillä ehdolla ettei tämä enää herättäisi kuolleita. Niin tyssäsi jälleen kerran NT:n aloittama eeppinen uusi suunta kehityksenjarru SJ-tyypin nyrkin alle.


INFP - Muusat
Asklepios teki ehkä parantamisesta taidetta, mutta todellisia taiteiden jumalataria olivat muusat, joita oli yhdeksän kappaletta ja joilla jokaisella oli oma vastuualueensa komediasta, tragediasta, musiikista ja tanssista tähtitieteeseen ja historiaan asti. Kreikkalaiset kirjaimellisesti uskoivat aikoinaan saadessaan inspiraation jollakin omalla taiteen alallaan, että joku muusista syötti tiedon suoraan heidän päähänsä. INFP:t ovatkin taiteellisuudessaan ikään kuin muusia, jotka yhä kävelevät keskuudessamme.


INFJ - Hekate
Muusat olivat omalla tavallaan mystisiä jumaluuksia, mutta eräs mystisimmistä ja salaperäisimmistä jumaluuksista oli Hekate, joka oli taikuuden, risteysten ja yön jumalatar. Hekatesta tiedetään nykyään yllättävän vähän, mutta hän oli ilmeisesti suhteellisen korkea-arvoinen jumala ja Zeus kunnioitti tätä suuresti. Hekate pystyi halutessaan suomaan magiallaan suosimilleen henkilöille hyvää onnea ja epäsuosiossa oleville epäonnea. Salaperäistä Hekatea palvotaan vielä nykyäänkin noitana uusissa New Age-uskonnoissa. Juuri Hekaten mystisyydestä saan hyvin samanlaisia viboja kuin INFJ-tyypistä, joka on MBTI-tyypeistä harvinaisin ja erikoislaatuisin.
ISFJ - Hestia
Hestia oli kotilieden, perheiden ja valtiollisen elämän suojelija. Hänet nähdään nykyään varsin harmaana hahmona, mutta minusta hän on aliarvostettu jumala. Hestia oli tunnollinen jumaluus, joka huolehti Olympoksen tulista ja sai kunnian jakaa muille jumalille ihmisten jättämät uhrilahjat. Edes Afrodite ei saanut häntä taipumaan mahtinsa alle ja hän eli koko elämänsä neitsyenä kosijoista huolimatta. ISFJ on Hestian tavoin "perheen äiti", joka pitää perheen pystyssä ja koossa. Myöhemmin Hestia kuitenkin joutui luopumaan paikastaan Olympoksella seuraavan nuoremman jumalan vuoksi.


ESFP - Dionysos
Dionysos oli jotain täysin päinvastaista kuin hillitty Hestia. Dionysos oli viinin, hulluuden ja hillittömien bileiden ja orgioiden jumala. ESFP:n tapaan Dionysos symboloi voimakkaita tunnemyrskyjä ja irtiottoja normaalista arkipäiväisestä elämästä. Dionysoksen kunniaksi pidettiin vuosittain Dionysia-niminen festivaali, jonka aikana kaikki ryyppäsivät, harrastivat hillittömästi seksiä ja katsoivat erilaisia näytelmiä. 


ISFP - Pan
Pan muistutti jossain määrin Dionysosta oman toimintansa osalta, mutta eleli lähinnä omissa oloissaan, eikä pyrkinyt vaikuttamaan muihin ihmisiin. Pan oli metsän, laidunten, paimenten, karjan ja hedelmällisyyden jumala. Taiteellisen ja mukavuudenhaluisen ISFP:n tavoin Pan vietti elämäänsä musiikkia soitellen ja nymfejä vikitellen. Pania ei palvottu kylmissä temppeleissä vaan luonnon keskellä metsissä tai luolissa. Seuraava jumaluus ei luultavasti hirveästi olisi arvostanut Pania tai Dionysosta henkilönä tai MBTI-tyyppinä.

ISTJ - Themis
ISTJ:n tapaan Themis edustaa järjestystä ja oikeutta yhteiskunnassa. Themis kuvataan naisena, jolla on side silmillä, vaaka oikeassa kädessa ja miekka vasemmassa. Side symboloi puolueettomuutta, vaa'alla punnitaan tekoja ja miekka symboloi tuomiota. Themiksen patsas löytyykin vielä nykyäänkin monien oikeustalojen yhteydessä. Themis ja ISTJ molemmat noudattavat tunnollisen kunniallisesti lain kirjainta ja kohtelevat sen mukaisesti kaikkia tasapuolisesti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti