tiistai 18. huhtikuuta 2017

Kysymysnurkkaus

Tähän osioon voi heittää:

  • Kysymyksiä
  • Blogausehdotuksia
  • Rakentavaa kritiikkiä

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen sivusto. Se joskus hieman ärsyttää kuinka stereotyyppisinä nuo eri tyypit kuvataan. Niin äärimilleen vietyinä.

    Itse olen saanut useammasta eri mbti-testistä tulokseksi ISFP. Kun sitten luen näitä kuvauksia mitä tuohon tyyppiin liitetään, mietin usein että kuvaavatko ne minua oikeastaan yhtään. En ole ammatiltani taiteilija, enkä juuri edes harrasta mitään kovin luovaa. En ole myöskään ylitunteellinen vailla minkäänlaista järkeilyä, vaikka F-funktio onkin hyvin vahva. Silti tuon tyypin kuvaus on lähimpänä minua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooh kieltämättä kaikki kuusitoista tyyppiä ovat jossain määrin yleistyksiä ja eräänlaisia "laatikoita", joihin ihmiset eri määrin sopivat.

      Johonkin tiettyyn tyyppiin kuuluminen ei tarkoita sitä, että tekisi sitä, mitä kyseisen tyypin sanotaan stereotyyppisimmin tekevän. Varsinkin ISFP:n kohdalla haitari saattaa olla jopa leveämpi, mitä henkilö sattuu tekemään, sillä kyseessä on melko yksilöllinen tyyppi.

      Ihan uteliaisuudesta mikä ala on vetänyt sinua puoleensa?

      Poista
    2. Hei. Pahoittelut kun vastaus tulee näin viiveellä. Kysyit mitkä alat ovat vetäneet minua puoleensa. Kirjasto- ja kulttuuripuoli, julkishallinto, myöhemmin myös yrittäjyys ja liike-elämäkin. Olen aina halunnut tehdä jokseenkin "siistiä sisätyötä". Työn sosiaalinen status tuntui joskus aiemmin aika tärkeältä. Myöhemmin taas oma vapaus ja itsenäisyys on korostunut. Tuosta voit analysoida sopiiko tämä kuvaan :) Ja olen siis miespuolinen, jos tuolla on merkitystä arviointiin.

      Kuten sanoin saan useimmiten eri testeistä tulokseksi ISFP . Joskus kuitenkin pohdin olenko sittenkin lähempänä SJ-tyyppiä. Tietyt piirteet puhuvat sen puolesta. Toiset taas sitä vastaan. SF-tyyppi olen kuitenkin kohtalaisen selvästi.

      Hienot sivut olet kyllä tehnyt. Olen itsekin aina ollut kiinnostunut persoonallisuus tyypeistä yms. MBTI:stä varsinkin.

      Jos vielä jatkat blogia tämän MBTI:n parissa niin voisit tehdä sellaisen postauksen jossa käsittelet eri tyyppejä näiden negatiivisten ominaisuuksiensa kautta. Joskus noista huonoista piirteistä tunnistaa itsensä paremmin kuin hyvistä. Se olisi aika kiinnostavaa. Esimerkiksi ISFP:nä olen tunnistavinani itsessäni tuon hedonistisen puolen, jonka se-funktio aiheuttaa. Mukavuudenhalu ja nautinnot mitä elämä voi tarjota. Ne voivat viedä mennessään. Ei tosin niin selvästi kuin niillä joilla Se on dominoiva funktio.

      Sopiiko muuten kysyä mikä on oma tyyppisi?

      Poista
    3. Tuo kuulostaa tosiaan melko mielenkiintoiselta. Itsenäisyyden ja vapauden kaipaaminen työelämässä voisi kyllä viitata enemmän SP-tyyppien suuntaan. En sano etteikö yrittäjyys olisi mahdollista ISFJ-tyyppisille, mutta keskimäärin he kaipaavat enemmän vakautta kuin yrittäjyyden hektisyyttä. Toisaalta taas julkishallinto vetänee puoleensä enimmäkseen SJ-tyyppejä.

      Ero ISFP:n ja ISFJ:n välillä pitäisi olla melko suuri. Kyse on vain yhdestä kirjaimesta, mutta se muuttaa funktioiden suunnat totaalisesti.

      ISFJ:llä on vahvimpana funktiona Si ja ISFP:llä Fi. ISFJ seuraa vahvemmin "yhteiskunnan arvoja", kun taas ISFP on persoonallisempi viheltäjä, joka seuraa enemmän omia ihanteitaan ja kaipaa vapautta.

      ISFJ:llä on toisiksi vahvimpana funktiona Fe, mikä saa heidät ensisijaisesti huolehtimaan muista ihmisistä Si-ihanteidensa mukaisesti.

      ISFP:llä tuo funktio taas on Se, mikä saa heidät tekemään ja toimimaan Fi-ihanteidensa/mielenkiinnon kohteidensa mukaisesti.

      Suurin ja selkein ero lienee Fi:ssä ja Fe:ssä. Vahvat Fi:t ovat "itseensä käpertyneempiä" (siis silleen hyvällä tavalla) ja tykkäävät tehdä omia juttujaan, kun taas Fe:t ovat täällä ikään kuin "muita varten".

      Olen itse ENTP ja jos tuossa vaihtaisi P-kirjaimen J:ksi, niin voi pojat.. "Sokrates" muuttuisi "Tsingis Khaniksi".

      Periaatteessa kaikkiin tyypityksiin sisältyy jo tyyppien negatiivinen puoli jossain määrin. ISFJ-tyypin puolelle laitoin esimerkkihahmoksi eeppisen raflaavasti Himmlerin, joka "noudatti vain sääntöjä" ja ISFP:n puolella oli sekoboltsaileva Mozart. ENTP:n puolelle taas laitoin Sokrateen, jota toki arvostetaan nykyään, mutta joka omana aikanaan lynkattiin tämän toimiessa liikaa "Paholaisen Asianajajana".


      Poista
    4. Hei. Kiitos vastauksestasi. Olen itsekin paljon pohtinut eroja ISFP:n ja ISFJ:n välillä. Vaikka noissa kahdessa tyypissä on selkeitä eroja, itsensä luokitteleminen voi silti olla aika vaikeaa.

      Kuitenkin löydän itsestäni enemmän ISFP:n sopivia piirteitä. Ainakin nykyään. Vaikka en mikään sekoboltsi taiteilija olekaan. Mieltymys julkista sektoria kohtaan voi olla toisaalta ihanteiden sanelemaa, kuin varsinaista turvallisuuden/vakauden kaipuuta.

      ISFJ:n kohdalla ärsyttää tuo ovimattona oleminen. Liika kiltteys ja toisten palveleminen. Sääntöjen ja normien ainainen noudattaminen. Toki sitä itsekin on toisinaan ehkä turhan kiltti, mutta rajansa toki kaikella.

      Poista