tiistai 20. kesäkuuta 2017

Disneyn hahmot ja MBTI

Tyypitän tässä blogauksessa lyhyesti Disney-hahmoja etsien jokaiselle tyypille yhden hahmon.

ENTJ - Ratcliffe
Ratcliffe on ENTJ:n tapaan vahva Te-funktiolla johtava hahmo, joka käyttää Ni-funktiota tulevaisuuden visioimiseen nähden itsensä jopa kuninkaana rikastuttuaan uudesta maasta löydetyllä kullalla. Megalomaaninen suuruudenhulluus on tyypillistä ENTJ-tyypille ja se näkyy Ratcliffen maneereissa.


INFP - Belle 
Belle elelee INFP:n tapaan pää pilvissä ja nenä kirjoissa unelmoiden jostain tavallisuudesta poikkeavasta. Koko kaupunginväki pitää häntä hieman ominuitsena, mutta toisaalta samaan aikaan hyväsydämisenä ja kilttinä. Emotionaalisena tyyppinä Belle huomaa pian Hirviön rujon ulkokuoren alla piilevän hellyyden ja kilttiyden ja rakastuu tähän.


INFJ - Rafiki
Rafiki viihtyy INFJ:n tapaan enimmäkseen itsekseen, mutta siitä huolimatta hän on visionäärinen ihmisten johtaja ja ennen kaikkea mentori, joka auttoi Simbaa pääsemään irti lapsuuden traumoista ja pysähtyneisyyden tilasta. INFJ:n tapaan Rafiki saattaa äkkiseltään vaikuttaa jopa ekstrovertilta seurassa ollessaan, mutta tämä johtuu vahvasta ihmiskeskeisestä Fe-funktiosta. Introverttiys ilmenee vahvasti siinä kuinka Rafiki elelee ja viihtyy suurimman osan ajastaan yksin tullen "ihmisten ilmoille" vain, kun häntä tarvitaan näyttämään suuntaa.


ENTP - Hades
Suurin osa Disney-pahiksista on kylmän juonikkaita INTJ-tyyppejä, mutta mukaan mahtuu myös pari hieman svengikkäämpää ja rennompaa tyyppiä. Hades on erinomainen esimerkki joustavan ilmeikkäästä ENTP-pahiksesta, jolla sanan säilä soljuvasti sivaltaa ja joka suunnittelee ja toteuttaa rötöksensä sponttaanisen vauhdikkaasti.
ISFJ - Lumikki
Lumikki on erinomainen esimerkki "perinteisten arvojen" prinsessasta, jonka paikka on nyrkin ja hellan välissä. ISFJ-tyyppi on tässä roolissa elementissään ja Lumikki toimittaakin koko elokuvan ajan kotirouvan ja äidin roolia, joka sisältää lähinnä siivoamista, ruuanlaittoa ja kääpiöiden tarpeista huolehtimista. Haluan tosin tähdentää, että tässä ei itsessään ole mitään vikaa ja Lumikista tulee nopeasti kääpiöiden tukipilari, jonka menetettyään he ovat murtuneita miehiä.ENFP - Tähkäpää
Tähkäpää on erinomainen esimerkki "modernista" Disney-prinsessasta, jolla on räiskähtelevän avoin persoonallisuus varustettuna uteliaan unelmoivalla mielellä. ENFP-tyypin tavoin Tähkäpää on innokas, hyväsydäminen ja meinaa räjähtää jäätyään kirjaimellisesti neljän seinän sisään. Tähkäpää saa persoonallaan jopa paatuneen rosvolauman laulamaan kanssaan unelmistaan.ISTP - Mulan
Mulan on hyvä esimerkki "poikatytöstä", joka ei löydä paikkaansa muiden aikansa naisten roolista, vaan löytää sen myöhemmin miesten keskeltä armeijasta toivottuaan armeijaympäristön aiheuttamasta kulttuurishokista. ISTP:n tapaan Mulan on joustava, asiakeskeinen ja suoraviivaisen jämerä ongelmien ratkaisija.


ESTP - Gaston
Gaston on ESTP:n tapaan vauhdikas, sponttaani ja vahvan ruumiillinen pintaliitäjä ja ennen kaikkea ÄIJÄ. Hän on alfamaisen urhoollinen metsästäjä, naisten ihailun kohde ja arvostettu henkilö yhteisössään.


ENFJ - Mufasa
Mufasa on ENFJ:n tapaan voimakas tunnevaikuttaja ja johtaja. Hänellä on vahva visio itseään suuremmasta jatkumosta, elämän kiertokulusta ja luonnon tasapainosta. Mufasan ei koskaan nähdä hermostuvan omasta puolestaan, vaan ainostaan, kun hänelle rakkaat ovat uhattuina. Mufasa on voimakas hahmo, mutta sortuu Scarin suhteen liiallisen hempeäksi ja luottavaiseksi, mikä lopulta kostautuu varsin kuolettavalla tavalla.ESFP - Baloo
Baloo on ESFP:n tapaan rento ja hedonistinen hahmo, joka pyrkii nauttimaan elämästä täysin rinnoin unohtaen turhat huolet ja vastuut, kuten alla olevassa laulussakin osuvati lauletaan. Baloo ei aina mieti loppuun asti tekemisiään ja tunnollisempi Bagheera onkin monesti suorastaan hermoromahduksen partaalla seuratessaan Baloon koheltamista.INTJ - Jafar 
INTJ-pahiksia on Disney-elokuvissa useampia, mutta Jafar on näistä pahiksista ikonisemmasta päästä ja hänellä on jopa laulu, joka tiivistää INTJ:n menttaliteetin täydellisesti tämän rallattaessa Hengen olevan "kakkonen". INTJ-tyypin omaavat tunnetusti ajattelevat olevansa parhaita ja pitävät muita tyyppejä pelleinä. Jos INTJ-Jafarin toimintaa vertaa ENTJ-Ratcliffen toimintaan, niin tyylissä näkyy selvä sävy ero. INTJ toimii itsenäisemmin siinä missä Ratcliffe johtaa isompaa joukkoa tavoitteidensa saavuttamiseen.


INTP - Merlin
INTP on hivenen muita NT-tyyppejä pehmeämpi ja herkempi. INTP sopiikin kuin nakutettu Merlinille, joka on täydellinen esimerkki hieman höperöstä ja teoreettisesta velhosta, joka pyrkii hellästi opastamaan nuorta Arthuria elämässä eteenpäin.


ISFP - Roger Radcliffe
101 Dalmantialaisen Roger on ISFP-tyypin tapaan herkkä taiteilijatyyppi, joka painii pitkään taiteilijatuskissaan, kunnes äkkiä saa voimakkaan inspiraation, mikä näkyy alla olevassa videossa. Lopputuloksena on hitti, jolla Roger lyö rahoiksi niin hyvin, että pystyy ostamaan maaseudulta kartanon ja elättämään 101 dalmantialaista.ESTJ - Sebastian
Sebastian on ESTJ:n tapaan vahva, uskollinen ja järjestelmällinen perinteiden airut, joka alla olevassa laulussa pyrkii opastamaan merenneitoprinsessa Arielin takaisin ruotuun pois turhan unelmoinnin tieltä. Sebastian ei tee tätä ilkeyttään, vaan ajattelee omasta näkökulmastaan puhtaasti Arielin parasta.


ISTJ - Li Shang
Li Shang on jämerä ja suoraselkäisen luotettava ISTJ-tyypin edustaja, jonka tehtävänä on Mulanissa saada armeijaan saapuneista miehistä OIKEITA MIEHIÄ. Li Shan suorittaakin hänelle asetettua tehtävää käytännöllisesti oman esimerkin kautta opastaen. Hän ei suvaitse niskuroijia, turhaa pelleilyä tai epäpätevyyttä.ESFJ - Kronk 
Kronk on ESFJ-tyypin tapaan erittäin kiltti, uskollinen ja huolehtivainen persoona, jonka ainoa toive on, että hänen panostaa arvostettaisiin. Lopussa Kronkille selviää VIHDOIN JA VIIMEIN, että Yzma ei arvosta häntä lainkaan, hänen uskollisesta panostuksestaan huolimatta ja kääntyy nopeasti tätä vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti