torstai 22. marraskuuta 2018

MBTI ja Filosofiset Suuntaukset




Tässä blogauksessa mietin ja tarkastelen, mikä filosofinen suuntaus on millekin tyypille kaikkein ominaisin. Tämä ei toki tarkoita sitä, että jos satut olemaan jonkun tietyn tyypin alla, että välttämättä tuntisit vetoa kyseiseen filosofiaan. Voit ilman muuta tuntea vetoa myös filosofioihin, jotka on listattu jonkun toisen tyypin alle. Listan tarkoitus on olla lähinnä suuntaa-antava.

Nyt listan tehtyäni huomaan kaiken lisäksi, että kaikkien tyyppien kohdalle ei välttämättä sattunut löytymään sitä kaikkein positiivisimmilta tuntuvaa filosofista suuntausta. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikissa filosofioissa on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Nämä vahvuudet ja heikkoudet kuvaavat myös tyyppien omia vahvuuksia ja heikkouksia. Pyrin muutenkin selittämään kunkin filosofian tai ideologian sen mukaan, mitä se tarkoittaa kunkin tyypin kohdalla, enkä niinkään yleisellä tasolla.



NT-tyypit

ENTJ – Machiavellismi

ENTJ:tä pidetään yleisesti kaikkein vallanhimoisimpina tyyppinä tai vähintäänkin tyyppinä, joka useimmiten päätyy asemaan, jossa vallankäyttö on välttämätöntä. Jos vallankäyttäjä on liian kietoutunut omaan moraaliinsa, niin hän ei voi toimia asemansa vaatimalla tavalla. Tästä taas seuraa kärsimystä hallitsijalle, alamaisille ja koko järjestelmälle.

Tällä tiellä ENTJ:tä auttaa machiavellilaisuus enemmän kuin mikään muu filosofinen suuntaus. Machiavellilaisuus mielletään usein varsin negatiiviseksi asiaksi, mutta käytännössä kyse on vain pragmaattisesta ajattelusta, jonka tärkein periaate on, että se toimii. Yleisestä harhaluulosta huolimatta Machiavellilaisuus ei todellakaan kannusta vallassa olevaa sortamaan alaisiaan, vaan pikemminkin miettimään kaiken heidän kauttaan siten, että järjestelmä pysyy vakaana ja rauhallisena.

ENTP – Skeptismi

ENTP on persoonallisuustyyppiä, joka käy usein jokaisen ”totuuden” kohdatessaan miettimään sille vasta-argumentteja. He miettivät, mitä kolikon toisella puolella on ja minkälainen asian kokonaiskuva todellisuudessa on. Näin tehdessään ENTP:n valtaa usein tunne siitä, että mitään totuutta ei ole olemassakaan ja tämä tekee heistä erään skeptisimmistä MBTI-tyypeistä.

INTJ – Eettinen Egoismi

Puhuinkin eettisestä egoismista jo historiallisten INTJ-hahmojen puolella. Tämä filosofinen suuntaus sopii äärimmäisen hyvin INTJ:lle, joka on hyvällä tavalla eräs egoistisimmista MBTI-tyypeistä. Hyvällä tavalla siksi, että seuratessaan intohimonsa kohteita INTJ usein toimii samalla koko yhteiskunnan hyväksi. Saamme kiittää eettisen egoisteja INTJ:tä esimerkiksi Newtonin painovoimateorioista ja Teslan kehittämästä vaihtovirrasta, jota kaikki nykyiset sähköjärjestelmät globaalisti käyttävät.

Eettinen egoismi ei tietenkään tarkoita sitä, että yksilö saa riehua ihan miten tykkää vaan sitä, että on ihan ok olla ”itsekäs”, jos siitä seuraa hyvää kaikille.



INTP – Rationalismi

INTP:tä pidetään perinteisesti kaikkein rationaalisesti ajattelevimpina tyyppinä. Toki kaikki NT-tyypit ajattelevat jossain määrin rationaalisesti, mutta INTP on se KAIKKEIN rationaalisin rationaalisista tyypeistä. Tämä johtuu dominantista Ti-funktiosta, jonka pääasiallinen tarkoitus on kylmän kiihkottomasti asioiden prosessointi. Kun tähän yhdistetään INTP:n Ne-funktio, niin lopputuloksena on henkilö, joka istuskelee pyörittelemässä teoreettisia ajatuksia päässään päivät pitkät.




NF-tyypit

ENFJ – Filantropia

ENFJ on tyyppi, joka miettii kaikkia tekemisiään sillä perusteella, mikä vaikutus niillä on kanssaihmisiin ja jopa kollektiivisesti ihmisten muodostamiin yhteiskuntiin. Terveet ENFJ:t miettivät tekemisiään nimenomaan filantrooppisesti eli ihmisrakkaasti. He haluavat hyvää kaikille ja he haluavat ottaa kaikki huomioon. Tämä johtuu Fe-funktion ja visionäärisen Ni-funktion yhdistelmästä, jossa lämmin ihmisrakkaus yhdistyy visioon.

ENFP – Kommunismi

Historiallisia MBTI-tyyppejä kirjoittaessani panin merkille, että ENFP-tyypin alla oli häiritsevän monta kommunistidiktaattoria. Tästä syystä olevan valinnut kommunistisen ideologian ENFP:n alle. ENFP:t ovat idealistisia Fi-käyttäjiä, jotka haluavat hyvää tasa-arvoisuutta kaikille ja kun tämä yhdistyy visionäärisen kaoottiseen Ne-ajatteluun, niin lopputuloksena on kommunistinen vallankumous. Tällä en tahdo viestiä sitä, että ENFP-tyyppi olisi millään tavalla ”paha”, vaan pikemminkin päinvastoin. He ovat pikemminkin liian hyviä tyyppejä ja olettavat muillakin ihmisillä olevan heidän moraalinsa.

Viimeistään valtaan päästyään hyvää tarkoittavalle ENFP:lle paljastuu karu todellisuus ja he ovat pakotettuja muuttumaan hulluiksi diktaattoreiksi, ettei kaikki romahtaisi. Pienemmissä ympyröissä ENFP:n ”kommunistinen” ajattelu usein kuitenkin toimii ja on jopa toivottavaa. Jos kaikki kantavat kivasti oman painonsa ja homma toimii tasapuolisesti niin kaikilla on kivaa.

INFJ – Panteismi

Panteismi on käsitys, jonka mukaan ”kaikki” eli universumi on yhtä kuin ”Jumala”. Tämä sopii INFJ:lle, sillä he suhtautuvat usein todellisuuteen kuin siinä itsessään olisi jotain pyhää. Tämä ei tarkoita sitä, että he olisivat jotain tieteeseen uskomattomia haihattelijoita. INFJ:lle tieteen tekeminenkin on usein eräänlaista ”hengellistä harjoitetta”.

ENTP-tyypin omaava Werner Heisenberg sanoikin kerran hiukan hämmentyneen oloisesti INFJ-mentoristaan Niels Bohrista: ”I find it difficult that a great man like Bohr cannot separate thinking from feeling.”

Ei INFJ-tyypin omaavia ihan turhaan kutsuta ”mystikoiksi”.

INFP – Emotivismi

Emotivismi on eettisen filosofian suuntaus, jonka mukaan ihmisen teko on moraalisesti oikein silloin, kun tekijä tuntee sisimmässään sen olevan oikein. Jos tuota käy järjellä miettimään, niin koko idea on täysin seinähullu. Sarjamurhaajahan voi ihmisiä murhatessaan tuntea sisimmässään toimivansa oikein.

Fi-dominanttiin INFP-tyyppiin yhdistettynä tuo ajatus ei kuitenkaan ole aivan noin ilmeinen. INFP:n moraali on useimmiten huomattavasti korkeammalla tasolla kuin mitä valtioiden lait edellyttäisivät ja he tuntevat syvästi omansa ja kanssaihmistensä tuskan. Tästä syystä INFP:n käyttäessä emotivismia lopputulos ei ole paha. Oikeastaan sanoisin emotivismin olevan INFP:lle lähes pakollista. Jos INFP ei kuuntele sisäisiä tuntemuksiaan ja seuraa niitä, niin lopputuloksena on sisäistä konfliktia ja kärsimystä.



SJ-tyypit

ESFJ – Moralismi

Ähh.. On ikävä leimata ESFJ-tyypin omaavat ”moralisteiksi”, mutta ikävä kyllä se pitänee kesimäärin paikkansa. Heidän huomionsa on dominantin Fe-funktion vuoksi ihmisissä ja toiseksi vahvimman Si-funktion vuoksi he kunnioittavat järjestystä ja perinteitä. Kun nuo kaksi yhdistää, niin lopputuloksena on usein ihminen, joka paheksuu kritiikittömästi kaikkia ihmisiä, jotka eivät käyttäydy normien mukaisesti.

En toisaalta väitä, etteikö tuolla toiminnalla olisi paikkaa yhteiskunnassa, jos sen vain tekee oikein. Jos moralisoinnista karsii kaikki irrationaaliset valitukset pois, jotka johtuvat vain ahdasmielisyydestä, niin yhteiskunta tarvitsee aina ihmisiä, jotka pitävät muut ruodussa.

ESTJ – Empirismi

Empirismi on ajattelutapa, jonka mukaan kaikki tieto on saavutettavissa aisteja käyttämällä ja ulkomaailmaa tarkkailemalla. ESTJ onkin kenties eräs pragmaattisimmista MBTI-tyypeistä. Jos kuulette jonkun sanovan ”Uskon, kun näen sen”, niin kyseessä saattaa hyvinkin olla ESTJ. He eivät usko minkäänlaisiin humpuukeihin, mikä tekee heistä vakaita ja luotettavia. Toisaalta tässäkin asiassa on toinen negatiivinen puolensa. Jos empiristi ei näe oikeasta maailmasta suoraan jotain abstraktimpaa seikkaa, niin hän voi leimata kyseisen asian humpuukiksi suoraan, vaikkei se sitä välttämättä olisikaan.

ISFJ – Velvollisuusetiikka

ISFJ on ESFJ:n tapaan moralistinen, mutta hänellä moralistisuus suuntautuu enemmän sisäänpäin ja hän tuomitseekin jatkuvasti itseään sen mukaan, kuinka hyvin hän suorittaa yhteiskunnan sisäisiä moraalisia velvoitteitaan. Tästä syystä olen valinnut ISFJ:n filosofiaksi velvollisuusetiikan.

ISFJ onkin todennäköisesti eräs velvollisuudentuntoisimmista MBTI-tyypeistä, mikä löytyy. Jos hän ottaa jonkun asian omakseen, niin hän joko tekee sen loppuun tai kaatuu yrittäessään. Jos Sam lähtee auttamaan Frodoa matkalla Mordorin Tuomiovuorelle, niin sitten mennään loppuun asti, eikä ihmetellä.

ISTJ – Konservatismi

SJ-tyyppien tapaan ISTJ:kin on perinteitä ja järjestystä kunnioittava tyyppi. Heillä huomio kiinnittyy kuitenkin ihmisten sijasta asioihin. Heidän voisi kuulla sanovan ”Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia”. Useimmiten tuo lausahdus pitää kaikessa latteudessa paikkansa, sillä vanhat konstit on moneen kertaan koeteltu ja pyörän uudelleen keksimistä tai peräti rikkomista on konservatiivisen ISTJ:n näkökulmasta mietittävä erittäin tarkoin.

Konservatismissa korostuu ISTJ-tyylisesti varovaisuus kaikkea uutta kohtaan ja kunnioitus vanhoja tapoja ja järjestystä kohtaan. Pois kaikki hötkyily ja radikalismi, niin asiat jatkavat mukavasti rullaamistaan ja kaikilla on parempi olla. Toki näin asiat keskimäärin ovatkin. Ei pidä kuitenkaan mennä niin pitkälle, että estettäisiin turhaa kehityksen rattaita pyörimästä.




SP-tyypit

ESFP – Hedonismi

ESFP on dominantin Se-funktionsa vuoksi varsin vahvasti yhteydessä omiin aisteihinsa ja tästä syystä olen valinnut heidän filosofiakseen hedonismin. Hedonismi sanana tarkoittaa mielihyvää ja hedonismin seuraajat arvottavat asioita sen mukaan kuinka paljon nautintoa asiat tuottavat.

Hedonismilla on joissain piireissä varsin huono maine, koska nautintohakuisuutta pidetään jotenkin mystisesti turmeltuneena ja pahana tapana. Sen nimissä ESFP kuitenkin saa elämänsä mukavasti rullaamaan, eikä nautinnon tavoittelussa ole mitään vikaa.

ESTP – Materialismi

ESFP:n tapaan myös ESTP-tyypin omaavat ovat dominantteja Se-funktion käyttäjiä, jonka vuoksi myös he ovat vahvasti yhteydessä aisteihinsa. He ovat kuitenkin asiakeskeisempiä kuin ESFP:t ja siksi olen valinnut heidän filosofiakseen materialismin, joka keskittyy fyysisiin asioihin aivan kirjaimellisesti.

ESTP-tyypin omaavat pyrkivät usein unohtamaan ylimaalliset haihattelut ja keskittymään materiaaliseen todellisuuteen, mikä tekee heistä hyvin maanläheisiä ihmisiä. ESTP-tyypin omaava Hemingway taisikin todeta, että jos hän kirjoittaa vanhasta miehestä, niin kyse on silloin vanhasta miehestä, eikä mistään ”symbolisesta paskasta”.


ISFP – Estetiikka

ISFP-tyyppi on INFP:n tapaan emotionaalisesti herkkä tyyppi. Se-käyttäjänä hän on kuitenkin aisteihinsa vahvemmin kytkeytyneenä ja tästä syystä häntä viehättää kaikki kaunis. Tästä syystä olen valinnut ISFP:n filosofiaksi estetiikan, joka on nimenomaan kauneuden tutkiminen ja pohtiminen.

Tarkemmin voisi sanoa, että ISFP:n alle asettaisin nimenomaan aistein havaittavissa olevan estetiikan, kuten musiikin, maalaustaiteen ja miksei jopa makujen maailman. Estetiikassa voidaan ottaa kantaa myös kirjallisiin töihin, kuten vaikkapa runoihin. Kirjallisen estetiikan laittaisin kuitenkin enemmän INFP:n alle.


ISTP – Kyynisyys

INTP:n tapaan ISTP:t ovat dominantteja Ti-funktion käyttäjiä. Hekin tavoittelevat ennen kaikkea individualistista loogisuutta, mutta vahvoina Se-funktion käyttäjinä he tavoittelevat sitä ennen kaikkea käytännön keinoin. Nimenomaan tästä syystä olen valinnut kyynisyyden ISTP:n filosofiaksi. Kyynikot pyrkivät käytännössä karsimaan elämästä kaiken pois, joka haittaa ”vapaan tahdon” toimintaa. Tähän kuului eläminen niin minimalistisesti kuin mahdollista ja sanoutuminen irti kaikesta yhteiskunnallisesta toiminnasta.

maanantai 19. marraskuuta 2018

MBTI ja Esikuvat


MBTI ja Esikuvat

Suosittelen käyttämään tätä sivua historiallisten MBTI-tyyppien yleisessä tarkastelussa:
Yllä mainittu on lähde, jonka kanssa olen samaa mieltä lähes kaikista tyypityksistä ja sanoisin heidän tehneen taustatutkimuksen historian hahmojen osalta paremmin kuin mikään muu sivusto, joka vastaani on osunut.

Historiallisia MBTI-henkilöitä kirjoittaessani huomasin mielenkiintoisen seikan, joka tosin ääneen sanottuna voi vaikuttaa itsestään selvältä. Monilla suurmiehillä ja naisilla oli idoleinaan suurhenkilöitä, jotka olivat samaa persoonallisuustyyppiä kuin ihailijat itse olivat.
  • ·         Napoleonilla idolina oli Caesar
  • ·         Einsteinilla Immanuel Kant
  • ·         Ayn Randilla Aristoteles
  • ·         Jordan Petersonilla Dostojevski
  • ·         Goebbelsilla Goethe
  • ·         Jne.




Jos siis mietitte esikuvaa, jonka voisitte ottaa eräänlaiseksi maaliksenne, kun kehitätte itseänne, niin suosittelen ottamaan henkilön, joka on samaa persoonallisuustyyppiä kuin itse olette. Toki persoonallisuustyyppi ei välttämättä yksin riitä, sillä saman tyypin sisälläkin yksittäiset henkilöt saattavat erota toisistaan paljonkin. Etsikää oman persoonallisuustyyppinne joukosta henkilö, johon kulminoituvat mahdollisimman paljon tavoitteet, joita olette itsellenne asettaneet. Mikään ei toisaalta pakota ottamaan mallia vain yhdestä henkilöstä, vaan voitte käyttää esikuvinanne useampia henkilöitä ja yhdistellä heidän parhaimpia puoliaan. Esikuvia voi tarkastella myös toisesta näkökulmasta. Voitte tarkastella oman tyyppinne alta sellaisia henkilöitä, joiksi ette ainakaan halua tulla ja välttää heidän virheitään.




Jos oman tyyppinne alta löytyy henkilöitä, jotka ovat kirjoittaneet kirjoja, niin tutustukaa heidän tuotantoonsa. Löydätte todennäköisemmin ajattelumalleja, jotka ovat teille itsellenne soveltuvia.
Tämä ei toki tarkoita sitä, että teidän pitäisi kaikkia lukemisianne valita persoonallisuustyyppinne mukaan. Olen lukenut koko ikäni ja monet suosikkikirjoistani ovat sellaisten tyyppien kirjoittamia, jotka ovat täysin vastakkaisia kuin itse olen.


Jos ette ole ihan varma omista tavoitteistanne, niin voitte mahdollisesti löytää ne opiskelemalla oman tyyppinne historiallisia henkilöitä. Suosittelen välttämään henkilöitä, joiden persoonallisuus on kaukana itsestänne. Jos otatte vastakkaisen henkilön esikuvaksenne, niin aiheutatte itsellenne vain sisäistä ristiriitaa, joka johtaa psyykkiseen kärsimykseen. Toisaalta voitte tarkastella omaa ”varjoanne” ja toimia päinvastoin kuin he ovat toimineet. Esimerkiksi, jos olette ENTP, niin tarkastelkaa ISFJ-henkilöitä ja toimikaa päinvastoin kuin he toimivat ja päinvastoin.

Esittäkää itsellenne seuraavia kysymyksiä tarkastellessanne oman tyyppinne henkilölistaa:

Kuka henkilö vetää sinua puoleensa?
Mitkä ovat kiinnostuksenne kohteita?
Mitä haluaisit tehdä?
Miten haluaisit tehdä?
Milloin olet energisimmilläsi?
Mikä on kommunikointityylisi?
Mitkä asiat imevät kaiken energian sinusta?
Kiinnostavatko sinua enemmän ihmiset vai asiat?
Millainen prosessi sinun on käytävä läpi tullaksesi siksi, joka haluat olla?
Minkälaisen koulun esikuvanne on käynyt läpi?
Mitä kivuliaita opetuksia henkilö on joutunut käymään läpi?
Jos olisit konsultti/opettaja, niin mitä mieluiten opettaisit muille?
Mistä asioista voit luopua tavoitellessasi ”itseäsi”?
Mitä tekisit, jos mikään ei rajoittaisi tekemisiäsi?
Mitä haluaisit olla osana?
Yksin, yhdessä tai osana jotain suurempaa kommuunia?
Minkälaisessa ympäristössä henkilö toimi?
Menneisyys, nykyisyys vai tulevaisuus?
Minkälainen rooli henkilöllä oli omassa yhteisössään?
Järjestys vai muutos?
Onko henkilön ammatti lähellä omaasi?
Käytännön toiminta vai teoreettisuus?
Jos muodostaisitte oman filosofian, niin minkälainen siitä tulisi?
Mitä nyt mieleenne sattuu juolahtamaan.. jne.